Kahlausta vakuutusviidakoissa.

Kaakkois-Suomessa on järvet vielä tukevasti jäässä. Kevät näyttää silti tulemisen merkkejä.

Joutoaikana on ollut hyvä sauma kahlata läpi vakuutusyhtiöt ja kilpailuttaa veneen vakuutuksia. Toimenpide osottautui aiheelliseksi. Samalla tuli todettua, että vakuutuspykälät kannattaa ehdottomasti lukea tarkasti läpi. Näin säästyy epämieluisilta yllätyksiltä, jos jotakin sattuu.

Hintaskaala oli laaja, kalleimmat vakuutukset olivat lähemmäs 700 euroa ja halvin tarjous alle 300 euroa. Vakuutusyhtiöt jotka olivat keskittyneet kaikkeen vakuuttamiseen (koti, autot yms yms) eivät päässeet hinnoissa lähellekkään pelkästään venevakuutuksiin erikoistuneisiin yhtiöihin. Lisäksi useat vakuuttajat edellyttivät, että kaikki vakuutukset siirretään samaan firmaan, jotta tarjouksessa oleva hinta olisi voimassa. Vähimmäisvaatimus oli, että otetaan veneen lisäksi kotivakuutus, ilmeisesti nämä vakuutukset ovat jotenkin naimisissa keskenään.

En tarkemmin ala eri yhtiöitä ja hintoja erittelemään, kuitenkin haluan vähän herätellä, että ehdottomasti kannattaa sillointällöin kilpailuttaa vakuutukset. Itse olen vuoden välein tehnyt kyselykierroksen ja aina on muutamia kymppejä tullut säästöä. Kannattaa huomioida, että useissa yhtiössä saa alennuksia ammattiliittojen yms jäsenyyksistä.

Vakuutuspykälät ratkaisevat paljon, ohessa muutamia otteita;
"Vesillä sattuneessa vahingossa on 25% lisäomavastuu perusomavastuulla vähennetystä
vahingon määrästä 1.11.-31.3. välisenä aikana" - Käytännössä maksat 10 000e vahingosta itse 2500 euroa.

"Vakuutus korvaa myrskystä tai rajuilmasta, jos
- kulussa ollut vene on joutunut säähän, jota sen koko ja ominaisuudet
huomioon ottaen on pidettävä myrskynä
- vene on ollut laiturissa tai poijussa tai telakoituna ja vahinkoajankohtana
on mitattu vahinkopaikkaa lähimmällä säähavaintoasemalla
yli 15 m/s keskituulen nopeus." - Harvassa on sellaiset tuulet Saimaalla, että mittausasemat mittaavat 15ms keskituulen.

Mielenkiintoista oli huomata, että tarjouksia pyytäessä ehtoja ei annettu mukaan ollenkaan. Ne joutui itse kaivamaan netistä. Esitteissä ei oltu paljoa varattu tilaa kohdalle "vakuutus ei korvaa"

Huomioitavaa on myös ikävähennykset, joillain yhtiöillä niitä ei ole ollenkaan.

Onhan tiskeillä ravaamisesta oma vaivansa, mutta ainankin itse pääsin projektissa ihan hyville tuntipalkoille. Parissa paikassa muuten hyvä tarjous kariutui ehtoihin, jotka eivät ole jäiden tuloon asti veneilevän puolella.

2 kommenttia:

  1. Oliko se mihin päädyit Yact-Pool?

    VastaaPoista
  2. Siihenhän se vaaka kallistui, ehdot ylivoimaisesti parhaat.

    VastaaPoista

Kommentoi.