13-15.5. Saimaan uistelutreffit

Jo perinteisiksi muodustuneet Saimaan uistelutreffit järjestettiin taas kerran kalamies.comin poikien toimesta. Majapaikkana toimi Lauritsalan erämiesten tukikohta taipalsaaren Leviäsaaressa joka on lähellä Suur-Saimaan parhaita lohipaikkoja.

Innokkaimmat kalamiehet rantautuivat Saimaalle jo keskiviikkona ja komeita kalojakin oli perjantaihin mennessä noussut, mm. 63cm taimen ja 75cm lohi.

Minun lähtöni viivästy töiden takia perjantai aamupäivälle. Kyytiin lähti Savonlinnan vieraileva tähti, Matias. Lähtö oli melko loiva ja 30km vesisiirtymä mökiltä alkoi 12 aikoihin. Kahden maissa oli raksit pyörimässä. Kohteeksi valittiin Ilkonselkä, josta sitten valuttaisiin kohti pohjoista.

Tuuli oli melko kohtuullinen, arviolta 6ms koillisen suuntaista puhuria. Pääsimme ajelemaan koko päivän sivumyötäiseen. Kolmen aikoihin saatiin ensimmäiset tiedot mittakaloista, kun kaveri oli 75cm lohen kesyttänyt hieman pohjoisempana. Tämä loi uskoa, että meillekkin voisi mittakala nousta. Vedenlämmöt pyörivät 4,5-6 välillä ja panostimme pintapyynteihini, suurimmat painotukset olivat 50gr tuntumassa, eikä takilatkaan paljoa yli 8 metrissä käynyt.. Muutama alamitta kuitenkin jäi päivän saldoksi. Yhdeksän maissa kelailliin siimat sisään ja siirryttiin saunan puolelle lämmittelemään. Rannassa vielä saatiin kuulla yhdestä 65cm taimenesta.

Lauantaina oli vuorossa täysi päivä jalokalan perässä. Laiturista irtaannuttiin kahdeksan aikaan. Päätimme ottaa pienen riskin ja vetää kyläniemen pohjoisia selkiä. Tuuli oli yltynyt jo mukavuusasteikolla ärsyttäväksi. Kovat puuskat pyöräyttelivät venettä, eikä pilotti enää kyennyt pitämään vastatuulessa ajolinjoja. Puuskat varmasti pyörivät 12-14ms tuntumassa ja raksien virittäminen oli jo aikamoisen haastavaa. Kuitenkin ilman kommelluksia saatiin täysi paletti pyyntiin.

Veden lämmöt olivat koko päivän katastrofaaliset, ei mistään onnistuttu löytämään yli 4.2 asteista vettä. Pientä lannistusta aiheutti, kun korviin kantautui tieto 3.7kg taimenesta, joka samalta alueelta saatiin missä edellisenä päivänä pyörittiin. Päätettiin kuitenkin jatkaa valitsemallamme alueella parvien ja lämpötaskujen etsimistä. Tämä kuitenkin oli aivan turhaa kovan tuulen ja väärän paikkavalinnan takia. Kaloja vaan ei löytynyt. 2 alamittataimenta ja muutamat hajoitetut syötit jäivät päivän saldoksi.

Kaveriden kanssa päätettiin, että 8 aikoihin kelataan siimat sisään ja siirrytään saunaan nuolemaan haavoja. Siimoja ylös kelatessa olikin päivän hektisin tapahtuma, kun yli-innokas lokki iski täkyyn kiinni. Tästäkin onneksi selvittiin ilman kummankaan osapuolen loukkaantumista.
Rannassa päästiin ihailemaan saamamiesten komeaa saalista. Juuri ennen lopetusta oli tullut triplatärppi 63-70cm järvilohista. Ei varmasti ole Saimaalla aivan jokapäiväistä.

Onneksi kuitenkin kalaa oli rantaan tullut sen verran, että koko n. 15 päinen joukko sai sitä syödäkseen.

Sunnuntaina sitten muutettiin taktiikkaa ja siiryttiin sinne missä kalat (ainaskin oletettavasti) on. Kahdeksalta lähtö rannasta ja lyhyt siirtymä kalapaikoille. Vedenlämmöt olivat mukava 5,7-6,1, kun rakseja viriteltiin. Tällä kertaa hieman suurempien painojen kanssa varustettuna. Kaikukin ensimmäistä kertaa viikonlopun aikana piirsi kunnon kalalauttoja ja useita muitakin veneitä alueella pyöri. Odotukset olivat kovemmat kuin koskaan kevään aikana on ollut. Tuulta oli vain nimeksi, ehkä 3-4ms idän sunntaista. Siis lähes täydellinen kalastuskeli.

Kuitenkin puoleen päivään mennessä keli oli tyyntynyt lähes kokonaan. Pyörimme aamupäivän samaa aluetta ilman tulosta ja yhden aikaan lähdettiin valumaan kohti etelää. Päivä oli kalantulon kannalta katastrofaalinen. Viiden aikaan kun kelattiin pyynnöt ylös voitiin todeta, ettei päivän aikana saatu edes yhtä räjähtänyttä syöttiä aikaiseksi. Todella harvinaista tällainen, mutta näköjään mahdollista.

Tällä(kin) kertaa jäi kala saamatta, keväällä homma vaan tuntuu olevan vaikeaa. Tästä ei kuitenkaan lannistuta vaan innolla jo odottelen seuraavia koetuksia.

Kiitoksia kalamies.com :in puuhamiehille ja muille mukana olleille. Kivoja tapahtumia tällaiset.

Saldoa:
32h vesillä
65l bensaa
160km ajettuja kilometrejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.