30.6. Saimaa

Helteet ovat taas saapuneet Kaakkois-Suomeen. Ehkä sään ja ajankohdan puolesta lohen uistelu on melkoisen haastavaa, ehkä jopa mahdotonta touhua. Kuitenkin jokin kumma sitä aina vetää kohti Suur-Saimaan syvänteitä rakseja virittelemään.

Sääennusteista osasin jo edellisenä iltana varautua pahimpaan, aurinkoa pilvettömältä taivaalta ja aivan tyyni saimaa. Pienen mukavan lisän antoi Ilmatieteenlaitoksen UV-varoitus, jota en olekkaan aikaisemmin radiosta kuullut. No aurinkorasvaa nenänpäähän ja vesille!

5 aikaan Busteri irtaantui mökkilaiturista ja 45min siirtymän jälkeen olinkin jo aloituispaikoilla. Normaaliin tapaan ensimmäiset uinnit virittelin melko vauhdikkaasti, sillä kokemuksen mukaan lähes jokaisesta syötistä on uinnit kadonnut 2 tunnin jälkeen. Sitten kun virittää uuden uinnin niin uinti kestää vaikka viikon. :)
Siimapainoissa en säästellyt. 8:ssa plaanerivavassa oli lyijyä siimassa hyvän matkaa yli kilon verran.

Ilmatieteenlaitoksen sääennusteetkin pitivät tällä kertaa kutinsa. Pilviä ei näkynyt missään ja pinta oli aivan peilityyni. Tämä tiesi tuskaista iltapäivää. Kauhulla jo odottelin keskipäivän hellettä. Vettä oli onneksi mukana reilusti, 7 litran tonkka keikkui veneen keulassa.

Kalantulon kannalta aamupäivä oli todella hiljainen. 6 tunnin vedon jälkeen kävin syötit läpi, vain parissa pintimmaisessa oltiin vähän käyty syötin pyrstöä tökkimässä. Ilmeisesti ahvenetkin ovat jo saalistuskautensa aloittaneen. Siispä lisätään vielä hieman lisää painoa siimaan.
Iltapäivästä helle oli todella tuskastuttava, veneessä oli varmasti 60 astetta lämmintä ja suojapaikkaa ei meinannut löytyä ikkunoilla täytetystä peltipurkista sitten millään. Jotenkin kuitenkin onnistuin auringonpistoksen välttämään koko päivän.
Kalantulo oli niin hyvää, kun jo lähtiessä ounastelinkin. Yhtään lohitapahtumaa ei mahtunut 14 tunnin vetopäivään. Ainut kala jonka veneen vierellä loppu-illasta vapautin oli n.45cm kuhanpoikanen.

Tämä olikin jo toinen täysin lohi-tärpitön päivä tänävuonna, ei siis edes alamittatapahtumaa. Pitäisikö huolestua omista taidoista vai Saimaan kalakannosta, en tiedä. Vaikeaa se kuitenkin on, mutta niinhän sen kuuluukin olla! Alkukesästä olen nyt melkein kaikki reissut suunnannnut Ilkonselälle, nyt loppui se alkuvuoden perinteinen tyhjänveto Ilkolla ja seuraavaksi suuntaan pohjoisemmille selille. Koko päivänaikana säälittävät 5 kunnollista syöttikalaparvea kaiku piirsi, se ei vaan mielestäni riitä.

Todennäköisesti, jos seuraavalle vapaalle sattuu samanmoinen hellepäivä pidän Busterin suosiolla rannassa ja korkeintaan illalla lähden kuhaa vetämään. Sen verran kuitenkin aurinko päätä päivänmittaan pehmitti, ettei tee mieli ihan heti kokea samaa uudestaan.

Saldoa
Vesillä: 14h
Bensaa: 35l
Veden lämmöt: 21c

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.