Kaksi sanaa: Miksi?!

Talvi on jo ovella, kirjoittelut on hieman jäänyt. Teen kauden lopussa lopullisen raportin syksyn reissuista.

Rehellisesti voin sanoa, että motivaatio kirjoitteluun on kokenut viimeaikaisten verenvuodatusten jälkeen aikamoisen kolhun. Lähinnä sitä tuntee itsensä idiootiksi, kun pirteän 3kg lohen laskee kasvamaan ja kotia tulessa voi katsoa saalisrapsoja ja kuvia missä laituri notkollaan esitellään vastaavan kokoisia kaloja.

Itselleni kirjoittelu on mieluisa harrastus kalastuksen ohella, nyt on tullut kuppi täyteen.
Jengiä lappaa Suomen toiselta laidalta täyttämään kylmälaukkuja lohilla. Sääliä ei papitusmäärissä tunneta, eihän olla omilla vesillä.

Tämän takia olen päättänyt, että en enää omia saalisrapsoja kirjoittele. Harmittavaahan tämä on, mutta tahdon laittaa korteni kekoon järvilohen puolesta, en tahdo että yksikään himopapittaja tulee minun kirjoitteluni perusteella Saimaanlohia harventamaan.

Kiitos mielenkiinnosta ja mukavia elämyksiä kalastuksen parissa!

- Juho

15 kommenttia:

 1. Kiitokset raporteista, mainiota luettavaa ja tulee myöskin ilmi ettei sitä lohta oteta, vaan vedättäähän se välillä aika monta tuntia ennen kuin elämys osuu kohdalle.

  Toisaalta toimiihan blogisi myös valistajana. Viitaten mittakalojen vapautuksiisi (kuten tekevät myös muut Saimaan tekijämiehet), kommentteihin luiskalla nähdyistä nippanappa 50 senttisten joukko- papittajista, trooleista jne. Äkkiä vaan se lakisääteinenkin 60 senttiin ja päiväkiintiöt voimaan. Valvontaa luiskille sesonkiaikaan toimintaa valvomaan. Nuo vuosikiintiöt jää tietty jokaisen omantunnon ja harkinnan varaan.
  Kireitä ja hyvää kauden loppua lohille ja niiden narraajille!

  VastaaPoista
 2. Hyviä rapsoja. Näinhän se homma menee, kel onni on se onnen kätkekööt. Harmi että juuri ne jotka on monille pitkäaikaisilla toimillaan mahdollistaneet rullan laulua vapautellessaan järjen sanelemana kalojaan saavat myös eniten paskaa niskaan. Kun ymmärtämättömät eivät käsitä, puhumattakaan että arvostaisivat sitä faktaa että moni niistä heidän juuri tappamista kaloista on saattanut jo käydä toisen veneessä saamassa vapautensa. Ahneella on paskainen loppu ja Saimaalla se jo häämöttää.

  VastaaPoista
 3. Onnittelut vitosen ylityksestä, Olisi kiva jos siitä laittaisit kuvan tänne. Taisi sekin pappia saada...

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia, menihän se kauden tavoite rikki lopulta. Kuvaa ja rapsaa tulee vähän myöhemmin.

  Ja kyllä - pappi heilahti.
  3 mieheen illalla savustettiin file ja kaverin kanssa puolikkaat fileet otettiin kotiinviemisiksi. Samalla kun haavi heilahti sovittiin, että kaikki loput kalat koosta riippumatta pääsee kasvamaan.

  Olihan se jo seitsemäs kala, josta kotia asti kannan evästä tämän avovesikauden aikana.

  Elämysten takia tuolla kellutaan.

  VastaaPoista
 5. Älä hyvä mies lopeta kirjoittelua, kiva näitä on ollut lueskella ja nostatella omaa henkeä kun usko meinaa välillä loppua. Itsellä tuo 5kg vielä rikkomatta mutta usko on vielä kova ja vene vesillä niin kauan kuin mahdollista. Viime sunnuntainakin uskomatos syyskeli, siellä vesillä hermo leppää!!

  VastaaPoista
 6. Kyllä se on Juho pappi heilunut sinunkin kädessä ja vauhtisokeus tainnut iskeä, lainaan hieman saalisraportointiasi edelliseltä kaudelta, kyllä varmaan pistää vihaki sillä kaverilla lukea raporttejasi kuka on nuo viime kaudella papittamasi kalat vapauttanut edellisellä viikolla. Lainaus raportistasi:

  Saldoa:
  Tunteja: n. 37
  +60cm kaloja 7kpl:
  4500gr 73cm
  4000gr 67cm
  3600gr 63cm
  3200gr 63cm
  + 3 kpl n. 3kg c&r.
  Bensaa: 120 litraa

  VastaaPoista
 7. En voi kieltää, ettenkö joskus olisi verta vuodattanut.

  Joskus 5 vuotta sitten olin vielä se joka antoi pappia, kun 50cm lakimitta lohella täyttyi. Mutta aina voi kehittää itseään, toivottavasti parempaan suuntaan.

  Nämä on sellaisia asiota jotka varmasti herättää keskustelua puoleen jos toiseenkin, kaikilla on oikeus mielipiteisiin. Niin pitääkin olla.

  Ennen olin täysin tietämätön miten järvilohella lisääntyminen (jota siis ei käytännössä ole) toimii, luulin että kutu tulee ja menee, sitten taas on Saimaassa lohta. Mitä enemmin olen saanut lukea tietoa lohen tilasta, sitä vähemmän niitä tekee mieli papittaa.

  VastaaPoista
 8. Aika paljon porukka noita 40 sentin kaloja verkoilla ruokapöytään kantaa. Aika paljonkin ainakin täällä Jojensuun tienoilla ja Suur-Saimaan vesistöistä. Minusta tässä alamittasten "hyvänä ruokakalana" pidosta isompi onkelma kuin noitten harvojen isompien papittaminen.

  VastaaPoista
 9. Todella hyvä blogi ollut tähän asti, mutta nyt alkaa mennä naurettavaksi tuo Saimaan omiminen. "Jengiä lappaa Suomen toiselta laidalta täyttämään kylmälaukkuja lohilla." Varmaan toivot yhtä lämmintä vastaanottoa muualla jos busteria siirtelet uusille vesille. Tosin jokainenhan saa omaan blogiinsa kirjoittaa mitä lystää.

  VastaaPoista
 10. En missään tapauksessa omi Saimaata, saatikka ketään kiellä sinne tulemasta. Lähinnä kärjistin asiaa kuinka nyt vesillä toimitaan.

  Kanssakalastajia vastaan minulla ei ole koskaan ollut mitään.

  Koitan vaan toitottaa viestiä, kaikkia ei ole ihan pakko papittaa. Olisihan se mahtavaa, että noita kunnollisia räikänsoittoja tulisi vähän useammin kuin 1500 tunnin välein... :)

  Elämyksiä varmasti tuolla kaikki on hakemassa, onko se väärin jos niiden eteen koittaa tehdä jotakin pientä?

  Järvilohistagediassa on paljon koviakin toimenpiteitä suunnittelussa, jos ei ala kutukaloja pohjoiseen nousemaan.

  Varmasti kukaan ei toivo täyskalastuskieltoa omille vesilleen.

  VastaaPoista
 11. On ihan ymmärrettävää että kotivesiäsi puolustat tunteen palolla ja olet huolissasi samoille huippu apajille kanssasi tunkevasta väestä. Käythän itsekkin esim. Vuohijärvellä ja sieltä hienoja kaloja oletkin saanut raporttiesi perusteella. Luuletko että Vuohijärvellä esiintyy paikallisten keskuudessa samanlaista kateutta muualta tulleita papittajia kohtaan jotka vielä raportoivat ja leuhkivat saaliillaan netissä? Se on kenenkään turha vaatia mooralisin ja kalastuseettisin perustein C&R kalastusta ulkopaikkakuntalaisilta kalastajilta jotka tulevat vierailemaan aikaisemmin tuntemattomaan paikkaan ja hoitavat lupamaksunsa asianmukaisesti ja kun kalatkin ylittävät reippaasti myös ns. herrasmiesmitat, ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista asiasta. Mitä nämä herrasmies sopimukset edes ovat ja millä porukalla ne on sovittu? Taitaa olla pienen ja sisäänlämpiävän muutaman henkilön kuppikunnan päätöksiä. Eipä silti, noudatan itsekin 60cm alamittaa ja 1 kala per päivä per kalastaja kiintiötä, mutta se mistä kaikki tämänkertainen jeesustelu alkoi on kyllä ihan täyttä paskaa. Blogisi ollut tähän asti tosi hyvä, mutta näyttää se pissi nousta päähän pienemmistäkin ansioista.

  VastaaPoista
 12. Ahneella paskainen loppu. Tämä vierailevien tähtösten toiminta muuallakin Saimaalla on huomattu. Useat paikalliset haluavat hoitaa kalavesiä ja kantaa huolta koko hemmetin lohen tulevaisuudesta, sitten traileriporukka saapuu ja pullistelee onnistumisillaan jätesäkkiensä ja coolereidensa pursuessa netissä, tilaten lisää kaltaisiaan porukalla paikalle. Nämä kaverit ilmeisesti mittaavat harrastuksensa arvon tapetuissa saaliskiloissa. Kalastaa voi ja saa, mutta luonnonvaroja tulee myös käyttää kestävällä tavalla! Mutta loppuuhan tuo, kohta on säännöksiä lisää. Vaivainen muutama kymmenen emokalaa ei riitä, ja tuokin ko. saalis olisi kudulle vaeltaessaan ollut n. 10% emokalasaaliista. Pakastintäyteen.com

  VastaaPoista
 13. Lainaus: "Käythän itsekkin esim. Vuohijärvellä ja sieltä hienoja kaloja oletkin saanut raporttiesi perusteella. Luuletko että Vuohijärvellä esiintyy paikallisten keskuudessa samanlaista kateutta muualta tulleita papittajia kohtaan jotka vielä raportoivat ja leuhkivat saaliillaan netissä? Se on kenenkään turha vaatia mooralisin ja kalastuseettisin perustein C&R kalastusta ulkopaikkakuntalaisilta kalastajilta jotka tulevat vierailemaan aikaisemmin tuntemattomaan paikkaan"

  Vuohijärvi kuuluu järvilohen osalta istuta ja ongi lätäköksi ja sillä ei ole mitään tekemistä Saimaan järvilohen tulevaisuuden kanssa, paitsi että jos emot loppuu Saimaasta ei niitä ole vuohijärveenkään enää istutettavaksi. Vuohijärvi tarjoaa istutettua järvilohta vain kalastukseen. Koko hommassa on takana huoli lohen kuolemisesta sukupuuttoon Saimaassa eli geeniperimän kaventumisesta johtuvasta vaelluskäyttäytymisen loppumisesta, jossa lopputulos on sama. Siksi täällä luodaan strategioita, rajoituksia, suosituksia ja toivotaan tervettä järkeä ihmisille. Itselle triplatärppejä on myös joskus siunaantunut, uskomattoman hienoja hetkiä, mutta liika osa kaloista on saanut mukisematta pihtikäsittelyn ja tapauskohtaisesti vain yksi tai kaksi on päätynyt kyytiin, riippuen kaverin mukana olosta ja kulloisestakin tilanteesta onko takana 100 vai 200h tyhjää. Ulkopaikkakuntalaisetkin voisi kunnioittaa toisten tekemää työtä ja kantaa osansa. Menkää Ruotsiin sielläkin paikallisten toimesta teistä jo tykätään ja ottakaa 200 litran pakastimet mieheen. Hyvä Jupezku, iästäsi huolimatta vaikutat erinomaisen valveutuneelta kaverilta näissä hommissa ja onnea 5kg ylityksestä joka lie vaatinut pari tuntia vetoakin.

  VastaaPoista
 14. Mukava nähdä, että asia oikeasti kiinnostaa kalastajia. Kiitoksia myös positiivisesta ja myöskin negatiivisesta palautteesta, se on aina tervetullutta.

  Ymmärrän täysin, ettei tässä asiassa koskaan tulla pääsemään siihen pisteeseen, että kaikki olisivat samaa mieltä.

  Tarkoitukseni on herättää keskustelua ja saada kanssa kalastajia miettimään mihin päin lohen tila on menossa ja kuinka siihen voisi vaikuttaa.

  VastaaPoista
 15. Ymmärrän täysin mielipiteesi puolustaa Saimaan kalakantoja ja ylipäätänsä järvilohen huonoa tilaa. Itse olen yrittänyt pitää malttia kalojen verenvuodatuksen kanssa myös. Aikoinaan kirjoittelin kalastuksesta paljonkin alan palstoille, nykyään en juuri koskaan. Muistan ikuisesti ne vuodet kun järvilohikanta oli hyvä niin Vuohijärvessä kuin useammassa Kymenlaakson pienessä kirkasvetisessä järvessä. Kauhea kärriralli toiselta puolelta Suomea, ja varsinkin se pullistelu rampeilla paikallisille kylän miehille. No ei ole noiden vuosien jälkeen järvissä kalaa ollut ja kaikki se vaan jountaa siihen, että ihminen on ahne. Kun tullaan kaukaa, niin mitä tuosta vaikka 5 kalaa lyö papilla päähän, ei ne mun käynneillä lopu. En halua yleistää, ei kaikki kärrikalastajat ole samanlaisia, mutta kun näitä joukkoon mahtuu useita niin jälki on monesti pahaa. Yritän taas kerran mennä kokoukseen ja saada Vuohijärven asioita eteenpäin. Vaikka itse muutan ensi keväänä kauemmas asumaan, tulee Vuohijärvi olemaan yksi niistä järvistä joiden asioihin haluan vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa. Siksi toivonkin, että saadaan näitä asioita yhdessä eteenpäin, niin Saimaalla kuin muuallakin potentiaalisissa järvissä. Saimaa on luku eriksiin, ja sen asioihin olisi nyt suhtauduttava erityisen kriittisesti. Tuskin kukaan meistä haluaa menettää järvilohta lopullisesti. Ei se kappalemäärä vaan ne elämykset... Ja mikä sen parempi keino kuin asioista puhuminen.

  VastaaPoista

Kommentoi.