Kokemuksia kalustosta: Kiinanihme otsalamppu

Syksy ja pimeät lisäävät aina omat hankaluutensa tähän muutenkin niin vaativaan lajiin. Aikaisempina vuosina olen luiskalla valaissut veneen trailaus tilanteessa avolavaan asentamillani Nordicin työvaloilla.
Nyt vaihtui auto vähän "henkilöautomaisempaan" enkä ole viittinyt alkaa lisävaloja kattoon virittelemään. Jotakin muuta oli siis keksittävä.
Aluksi käytössä oli alunperin hakuvaloksi Biltemastani hankkimani lamppu. Tämä oli muuten ihan kohtuullinen käyttää, mutta ehdottomasti liian raskas. Toinen käsi oli aina kiinni lampussa, joten veneen varustelu sujui puoliteholla. Lamppu toimittaa edelleen hakuvalon virkaa hyvällä menestyksellä, jo 4. kausi menossa eikä mitään ongelmia ole vastaan tullut. Hintansa, 25e, lamppu on maksanut takaisin moneen kertaan.
Sitten siirryin otsalamppu-aikakauteen, luonnollisesti nuukana miehenä Motonetistä etsin hyllyistä halvimman led-lampun. Valo oli himmeä ja kytkin toimi miten toimi, ehkä näissä laitteissa hinta ja laatu kävelevät edes jossakin määrin käsikädessä. 5 eurolla ei vaan voi saada täydellistä otsalamppua. Kokeilu kuitenkin osoitti, että otsalamppu on se mitä tarvitsen. Kädet on aina vapaana ja valokeila osoittaa sinne minne katse näyttää. Muutamia reissuja otsalamppu palveli melko hyvin, sitten alkoi patterit jostain syystä purkaantumaan, 2 lampun hintaista lituskapatteria ostettuani päätin, että jotain asialle täytyy tehdä.

Google, varusteostajan paras kaveri auttoi tässäkin asiassa. Otsalamppuja hakiessani melkein kaikki keskustelupalstojen valokeskustelut kääntyivät jossakin vaiheessa Kiinalaiseen krääsäkauppaan, DealExtremeen. Sinne sitä oli siis itsekkin suunnattava.

Valikoima lampuista oli aivan käsittämätön. On lediä, hid ja xenonia, jokaiselle valopäälle varmasti jotakin. Itse etsin suht tehokasta ja edullista otsalamppua, kuitenkaan mitään käsitystä liikkeen tuotteiden laadusta ei ollut entuudestaan. Ei viitsi hurjia summia romuun laittaa, jos tuote osoittautuukin täydeksi sudeksi.
Koska valikoima oli laaja minun oli pakko turvautua aikaisempiin käyttökokemuksiin, joita netistä tongin. Lopuksi päädyin tilaamaan P7 ledillä varustetun otsalampun. Sitten vain odottelemaan postipaketin kolahtamista tiesin, että postitus saattaa viedä lähes kuukauden.

Positiivinen ylläri kuitenkin kolahti jo 2,5 viikon päästä tilauksesta postiluukusta, lamppu on noudettavissa postista.
Jo itse paketti oli vakuuttava, hienosti pehmustetussa pahvilaatikosta löytyi laturi, akkupaketti, otsaremmit ja itse lamppuosa. Lisäksi yllätti lampun laatu, ajattelin että postilaatikkoon kolahtaa muovikuoriin valettu kyheälmä, mutta kuori onkin alumiinia. Luonnollisesti lamppu oli heti koeponnistettava ja kieltämättä veti hiljaiseksi, kun pimeässä autossa läväytti valot päälle. Loistetta riitti.
Luonnollisesti uusia leluja on testailtava heti alussa äärirajoille asti. Kantomatkatestissä kirkkaalla kelillä valo valaisi noin 400 metrin päähän. Ihan riittävästi, ottaen huomioon mihin käyttöön lamppu oli tulossa.

Valo poikkeaa normaaleista otsalampuista siinä, että polttimen kanssa samassa paketissa ei ole ollenkaan pattereita, vaan akut ovat noin metrin johdon päässä olevassa mötikässä. Tässä on etunsa ja haittansa, akut pitää aina saada johonkin taskuun mukaan. Toisaalta eipähän ole sekään massa niskoja rasittamassa.

Lamppu on nyt ollut käytössä koiran kanssa ulkoillessa, duunissa ja venehommissa. Käyttötunteja on tullu sen verran, että uskallan sanoa, ettei kyseessä ole ihan täysi lelu. Akku kestää täydellä teholla polttoa noin 3 tuntia, mutta puolitehollakin valoteho on aivan riittävä. Sen tilan akkukestoa en ole vielä saanut mitattua. Irrallinen akku lisää vähän vaivaa lamppua viritellessä, yleensä olen pitänyt sitä takin rintataskussa.

Vesillä ollessa odotin lampulta vähän enemmin kuin sain, ledivalo vaan ei syystä tai toisesta uppoa sumuun. Reimareiden etsiminen aamuhämyssä ei siis tämän avulla onnistu, sitä varten pitää olla ihan kunnon halogeeni hakuvalo.
Tässä kuvassa pelkästään otsalampun valoa, salama ollut pois päältä.

Rannassa venettä laitellessa valo on juuri mitä olen etsinyt, valoa riittää omiin tarpeisiin aivan riittävästi. Pitää vaan olla tarkkana, ettei katso kaveria silmiin jutellessa, tulee nimittäin black out. :)

Lamppu posteineen ja lataukseen vaadittavan "eu-plugin" kanssa tuli maksamaan noin 39 euroa. Mielestäni vastinetta tuli joka eurolle.

Linkkejä:
Otsalamppu - DealExtreme
Plugi - DealExtreme

Kuten joku on varmasti huomannut, olen vähän yrittänyt keksiä blogille uutta sisältöä. Kalastajia kiinnostavia tai niille tarpeellisia varusteita on markkinat pullollaan.

Yritän parhaani mukaan kertoa laitteista käyttökokemuksia sitä mukaa, kun sijoituksia tulen tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.