Uistelukausi 2011 - Yhteenveto

Niin se taas vuosi vaihtui ja on aika niputtaa yhteen vuoden 2011 kalajutut.

Kalusto oli valmiudessa koko joulukuun, mutta aina vapaan sattuessa kalenteriin oli tarjolla joko tolkutonta tuulta tai muuta ohjelmaa. Vuoden viimeinen uistelukeikka oli 6.12, vaikka vedet pysyivät sulina vuoden vaihteeseen asti.
Sääennusteet alkavat jo näyttämään jo talvisia lukemia, todennäköisesti haen huomenna veneen pois "asemista" ja valmistelen lyhyen talven viettoon. Enpä ole kovin kummoisia hoitotoimenpiteitä yleensä tehnyt, viimeisillä reissuilla tankissa on ollut stabilaattori-aineet. Sitten vain tankki aivan täyteen ja vene latoon seisomaan.
Keväällä moottori- ja peräöljyt vaihtoon, pikainen vahapesu ja kalastus jatkuu. Yamaha palvellut loistavasti, 1500 tuntia tuli syksyllä mittariin ja kone käy kuin kello.
Kausi 2011 itsessään oli monijakoinen. Kevät ja kesä olivat todella vaikeaa aikaa, ensimmäistä mittakalaa sai odottaa kesäkuun alkuun. Tästä mitasta alkoikin vielä kovempi tuskien taival, joka jatkuikin syksyyn asti. Kesän 11 uistelupäivään mahtui yksi mittalohi ja yksi sivutuotteena tullut taimen. Yritys oli kovaa, mutta kun tulosta ei tule niin sitä ei tule, vaikka hampaat irvessä yrittäisi. Kokeneiden lohimiesten mukaan kesän helteillä on turha rasvaevällistä kalastaa. Kovasti olen yrittänyt tätä väittämää osoittaa epätodeksi, mutta huonolla menestyksellä. Lohi on vaan perhanan vaikea otus tavoittaa paksun tasalämpöisen veden kerroksista.
Sain järkättyä pitkät lomat syksyn parhaimmalle lohiajalle ja vesillä tulikin oltua enemmin kuin koskaan. Syyskuun alusta kauden loppuun tuli yhteensä 29 kalapäivää. Pari viikkoa loman alussa olikin hyvää aikaa kalastuksellisesti, kaloja tuli mukavasti ja kelitkin suosivat. Muutama päivä meni aaltoja väistellen, mutta vesillä kun ollaan niin sehän kuuluu asiaan. Lohia tuli suunnilleen samaan tahtiin, kun edellisinä vuosina parhaaseen aikaan. Muutamilla reissuilla pääsi komeita lohia laskemaan kasvamaankin.
Marraskuun alussa kalantulo tyrehtyi kuin seinään, ei mittoja eikä alamittojakaan näkynyt omassa eikä kovin kummoisesti kavereidenkaan veneissä. Kalastuspaine alueella oli valtava, mutta saalis venemäärään nähden oli lähinnä säälittävä. Hankala tähän on arvioida mistä moinen muutos johtui, liekö alueelle uinut parvi oli ongittu pois, vai eikö raksit vaan kiinnostaneet. Kausi päättyi vähän samanlaiseen katastroofiin, kuin kesäkin. 11 päivää ja yksi mitta. Huolestuttavinta tässä on se, että alamittoja tuli viimekauteen nähden todella paljon vähemmin. Ei ole ennen lohenkalastus urallani ollut tällaista syksyä, että pystyy vetämään useita täysin tärpittömiä päiviä peräjälkeen. Nyt onnistuin siinäkin.

Lopullinen tuntisaldo oli 389, joten reissua vaille 400 tuntia tuli taas Busterin penkkiä kulutettua. Tähän tuntimäärään toin kotia asti ruuaksi 7 lohta, muutaman annoin kavereille kotiinviemisiksi. Kokonais saldo yli 60cm kaloille oli 15kpl, jooista osa pääsi vapauteen. Tämä tekee tärppäväliksi 26h, joka on hieman huonompi kuin edellisinä vuosina. Kuitenkin hämmätyttävän samoissa tuntilukemissa mittakalat pyörivät. Tietysti tilaston saisi melko paljon kauniimmaksi, jos siirtyisi kesäkuumalla esimerkiksi kokonaan kuhan vetoon tai kaljan juontiin.
Tavoitteitakin kaudelle asetin, se oli kovin yksinkertainen +5kg järvilohi Saimaasta. Jälleen kerran tavoitteet saavutettiin ja vuoden viimeinen saatu tämän tavoitteen täytti. Tarkat mitat olivat 73cm ja 5100gr. Oli siis melkoisen hyvässä lihassa. Tämä on jo kolmas vuosi peräjälkeen, kun asettamani tavoitteet ovat täyttyneet. Toisaalta olen melko maltillisesti nostanut rimaa, ei pidä heti tavoitella kuuta taivaalta, kun uistelu-uraa ainankin toivottavaasti on jäljellä vielä monia monia vuosia. Seuraavallekkin kaudelle tavoite on jo laadittu, se on +70cm lohi takilasta ja bonus tavoitteena on merkitä ja laskea kasvamaan +4kg lohi. Toivottovasti edes jompikumpi näistä toteutuu. Sinällään tämä kausi ei oikein +4kg:en vapautelemisia puoltanut, kun niitä ei tullut kuin yksi. Tästä huolimatta ihan kohtuukokoista kalaakin saatiin, 15:sta suurimman keskipaino oli 3,3kg.
Hienoja elämyksiä ja katkeria tappioita mahtui kauteen paljon, monen hienon kalamiehen kanssa pääsin käymään kalassa ja jakamaan kokemuksia. 2 kertaa oli siiman päässä "elämäni kala", mutta molemmilla kerroilla pinnan alla oleva vastapuoli vei voiton.

Kauden 2011 piti olla houkutuslevyjen vuosi, olin varautunut kauteen repullisella pieniä plaanerikäyttöön soveltuvia levyjä ja suurilla takilaan sijoitettavilla 8" lätkillä. Alkukaudesta vedessä pyöri parhaillaan 10 levyä yhtäaikaa. Pikkuhiljaa kuitenkin oli alettava vähentämään levyjen määrää, kun ei kalatapahtumia tullut. Loppukaudesta vakiintui systeemi, jossa keskimmäisissä plaanareissa ja takiloissa ristiin pyörivät levyt. Loppujen lopuksi houkutuslevy pelastikin kauden ja kauden suurin kala tuli kultarunkoisen pikku-vk:n perästä. Myös 3 pienempää mittaa tuli levyjen takaa, joten kyllä ne vaan toimii ja levyjen käyttö tulee jatkumaan aktiivisena.

Videolle tapahtumia sain enemmin, kuin uskalsin odottaakaan. Editointi on vaan sen verran hidasta touhua, että voi viedä vielä pienen tovin, ennenkuin ehdin jonkinlaisen koosteen kaudesta tekemään. Kuitenkin yritän talvenmittaan sellaisen väsätä. Luonnollisesti kuvailu jatkuu ensikauden aikana, pitänee koittaa löytää uusia kuvakulmia ja mahtavia kaloja!

Joulukuun puolessa välissä laadin kyselyn, jossa kartoitan kalastajien mielipiteitä nykysäädöksistä yms. Suosio on ylittänyt kaikki odotukseni ja tavoite vastausmäärän sain täyteen 2 viikossa. Nyt vastauksia on jo oikein mukava määrä, mutta aina lisävastaukset ovat tervetulleita. Enempää en aio vielä vastaksia raottaa, mutta hieno nähdä miten samaa mieltä kalastajat tietyistä asioista on. Palataan tähän kevväämmällä...

Kohta pitää jo alkaa valmistelemaan kautta 2012, venemessut ovat jo lähes hetken päästä.
Sinne on taas lähdettävä tarjontaa kartoittamaan. Syksyn ajan tuli melko tarkasti nettivenettä selailtua ja muutamaa venettä kävin katsomassakin. Vielä ei sitä oikeaa ole löytynyt. Helppoa tämä veneen etsiminen, kun ei ole mikään kauhea kiire hankinnalla. Busteri kuitenkin palvelee lähes täydellisesti vetouisteluveneenä. Eli jos ei mitään täydellistä haaviin tartu niin ällä ht tulee näkymään Saimaan laineilla myös ensikautena.

Kiitos kaikille mukana olleille ja blogia lukeneille vuodesta 2011!

Lopuksi kevennys, kuinka tyhmiä virheitä sitä tulee tekemään, kun 14h kalastuspäivän jälkeen yksin touhuaa veneen kanssa. :)

- Juho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.