Valoa pimeyteen.

Rantautumiset ja rannasta lähdös pilkkopimeässä ilman valaistusta on melko haasteellisia. Aikaisemman kaluston kanssa on pystynyt käyttämään hakuvaloa ajamisen yhteydessä. Yamarinissa tämä on sen verran hankalaa, että jotakin oli keksittävä.
Markkinoilla on tällä hetkellä karkeasti ottaen 3 eri mallin valoratkaisuja: HID, halogen ja LED. Näistä kiinnosti lähinnä HID ja LED, halogen tippui laskuista heti ensitekijöillää, heikohkon valotehon ja suuren virrankulutuksen takia. Hidejä kävin tutkimassa muutamissa kivijalkamyymälöissä, nämä oli muuten kiinnostavia lamppuja, mutta kotelot menivät niin suuriksi, etten olisi pystynyt asentamaan niitä kovinkaan siististi.
Puuilosta mieleiset pikkuledit, valotehoa luvataan 1000 lumenia ja tehoa 10W. Näitä sijoitin 3kpl, 2 näyttämään eteen ja yhden takatilaan/taakse. Ledeissä virrankulutus on lähes olematon, tämä 3 ledin sarja vie yhteensä alle 3 amppeeria. Verrokiksi voisi laittaa yhden 100W polttimon joka haukkaisee yli 8 ampeerin virrat.

Lampun koko on pieni ja stauffiin pultattuna asennuksesta tuli melko siisti. Alustavissa testeissä valoteho riittää hienosti puomien väliin sihtaukseen. Valot sijaitsevat katolla melkein takareunassa, joten etukaiteisiin ei eksy yhtään hajavaloa. Tämä oli tärkeää asennuspaikkaa etsiessä. Hämärässä plaanissa ajellen reimareiden heijastimet loistavat n. 100m päästä. Täysin pimeällä en ole vielä päässyt testailemaan, mutta luulen että valot toimivat moitteetta.
Takatilan valaisuun valo on turhan kirkas ja suuntausta joutuu etsimään vielä. Näin kirkkaalla valolla ainut vaihtoehto valaisuun on epäsuora valo, heijastettuna esim seinästä.

5 kommenttia:

 1. Moro!

  Saanko kysyä mistä hommasit lamput?

  VastaaPoista
 2. Toki saa, lamput löytyivät Lappeenrannan Puuilosta. Äsken selailin Puuilon sivuja, mutta vastaavaa tuotetta ei enää löytynyt. Vastaavia on ollut ainankin Motonetissä vajaan 40 euron hintaan.

  VastaaPoista
 3. Moi, mielenkiintoinen blogi sinulla.

  Miten teit kytkennät? Itsellä myös 59C ja joku saman tyyppinen valaistusratkaisu pitäisi kehittää. Kokemus sähköasennuksista varsin olematon :)

  terv. Pensseli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta.

   Valot on kytketty ankkurivalon juureen tulevaan johtoon. Väriltään muistaakseni ruskea. Ilmeisesti tämä on tarkoitettu sumutorvelle tai vastaavalle ja tulee sulaketaululle. Sulaketaulussa valot laitoin vasemman pyyhkijän katkasijan taakse, miulla ei ole pyyhkijää kun oikealla.

   Johto on vain 1.5mm2, mutta kestää kyllä ledivalojen virrat. Normaaleja halogeneja en tähän kytkisi, voi alkaa johto kuumenemaan.

   Poista
 4. Meillä on remontti tulossa, ja sähköasennuksia tehdään samalla. Minulle on myös todella tärkeää, että valot eivät ole liian kirkkaat ja sopivat tiettyihin tiloihin. Minä eniten odoten led valojen asennusta keittiöön, ne ovat kätevät kun puuhailee keittiössä.

  VastaaPoista

Kommentoi.