Volvo QL - trimmijärjestelmä

Kaverilta lainattua:

Kun tuntuu, että asia ei etene niin tuodaanpa sitten asia esille ihan julkisesti.

Tässä hiukan omia kokemuksiani mullistavasta QL/Volvo trimmijärjestelmästä ja sen jälkihoidosta.
Oma veneeni tulee QL-trimmijärjestelmä tehdasasennettuna. Vene tuli minulle keväällä 2012 ja siinä olleet alkuperäiset trimmit toimivat vaillinaisesti ( toinen puoli toimi puoleenväliin asti ja toinen 3/4 –maksimista )
Alkukausi mentiin alkuperäisillä ja kesän alussa olin yhteydessä Volvoon neuvojen suhteen. Volvon kanssa käytyjen keskustelujen perusteella päädyttiin ratkaisuun, että kannattaa vaihtaa koko sarja, eikä pelkästään yksiköitä kun tuo ohjauspaneelikin on muuttunut vuosien saatossa ja älyä parannettu. Heinäkuun puolessa välissä vene nostettiin ylös ja olin tuolloin yhteydessä Volvon jälleenmyyjään ( Marinecenter ) josta sain myyntitilanteessa hyvää palvelua.

Vanha sarja irroitettiin, perä hiottiin trimmien kohdalta ja reiät käytiin läpi. Asennus tehtiin ohjeiden mukaisesti annetuille momenteille. Kalibrointi meni laakista läpi ja asennukseen oltiin tyytyväisiä. Vene seisoi reilu viikon mailla vielä ennen kuin se käytiin tiputtamassa laituriin. Laskun yhteydessä tein nopean lenkin ja kaikki toimi moitteettomasti. Seuraavat pari kalareissua trimmit toimivatkin kuten pitää, kolmannella kerralla rantaan lähtiessä toinen puoli veti kaikki alas kun trimmasin venettä ja vilkutti samalla taulun mukaan yksikön olevan jumissa. Levy oli alhaalla vaikka taulun mukaan se oli ylhäällä. Virtoja pois laittamalla ja kikkailemalla saatiin levy ylös ja rantaan päästiin kun kuormattiin vene siten, että toisen puolen trimmiä ei tarvinnut käyttää. Rannassa yritettiin sitten kalibroida uudestaan trimmejä ja tämä päättyi rutinaan ja paukkeeseen molemmista yksiköistä. 
Tämän jälkeen olin marinecenterin myyjään yhteydessä. ( Tästä ei dokumentaatiota kun olin puhelimitse yhteydessä ja tämän takia en tykkää puhelimitse asioita hoitaa kun ei jää mitään mustaa valkoisella tällaisissa asioissa. Tosin marinecenterin kohdalla asiaa nyt vaikeuttaa se, että sieltä ei kukaan ota mailitse mitään yhteyttä ) Myyjä sanoi, että tuo ei kuulosta hyvälle ja sanoi, että heiltä voi kaveri tulla katsomaan missä vika. Olin myyjän pyynnöstä heidän asentajaan yhteydessä ja sovittiin, että hän tulee käymään rannassa ja sovittiin päivä Uivan jälkeiselle viikolle. Vene nostettiin siis tuolloin ylös ja kaveri tuli paikalle, sanoi suoraan, että ei voi toimia kun on veneen perä ei ole suora. Samalla sanoi että hoonatkaa johtosarjan reikä myös ettei se jää kantamaan johtosarjaa, lisäksi höpisi jotain että mahdollisia prikkavirityksiä väliin. Eikai noita nyt ole tarkoitus jollain prikoilla asentaa ja tuutata sitten massaa rakoihin?!? Asentaja vei nuo rikkoontuneet yksiköt pois ja jätti uudet tilalle. Tokaisi vielä, että tuskin menee takuuseen kun on ”asennusvirhe”, mutta kuulemma koittaa saada. 
Parin viikon perästä tuli Marinecenteriltä lasku missä veloitus uusista trimmiyksiköistä, kilometreistä ja tunneista. Laskulla merkintä: ”Trimmilevyt täynnä vettä, asennusvirhe” Ei mitään kirjallista selvitystä yms.
Tästä laitoin kirjallisen vastineen, johon ei olla vastattu missään vaiheessa millään tavalla, maksumuistutus kyllä tuli ja ukaasi perinnästä. Myöhemmin tuota laskua muokattiin siten, että veloiteuksena oli ainoastaan uudet trimmiyksiköt

Volvolta mies kenen kanssa olin aikaisemmin käynyt kirjeenvaihtoa asiasta tokaisi asiaan:
” Terve Tomi,

Olen käynyt asiaa hieman läpi ja asentajan kuvaus tapuksesta sekä peräpeilin ongelmasta on hieman toisenlainen.

Marine Centerillä on vanhat trimmit tallessa ja lupasin käydä katsomassa niitä.

Olen valitettavasti matkoilla koko ensi viikon joten pystyn palaamaan tämän asian tiimoille vasta viikolla 46 jos sopii.”

Viikko 46 on mennyt nyt jo aikaa sitten, eikä muutamasta muistutuksesta huolimatta asiaan olla palattu millään tavalla

Vene hinattiin siis taas rannasta pois ja käytiin työstämään jälleen uutta sarjaa kiinni. Kaikki reiät käytiin läpi, perä mitattiin kolmen eri ihmisen toimesta eikä heittoa perään saatu mitattua! Uudet yksiköt kiinni ja kalibrointia, taas kaikki laakista läpi ja kaikki vaikutti hyvälle. Parin päivän päästä vene laituriin. Tässä vaiheessa elettiin elokuun puoltaväliä. Vene seisoi pari viikkoa laiturissa ja syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna oli seuran juhlat missä oli tarkoitus toimia yhteysveneenä mantereen ja saaren välillä, keliä n.13-14m/s, että trimmeille olisi ollut käyttöä.
Päivä lähti kuitenkin sillä käyntiin, että kun ensimmäistä porukkaa lähti viemään niin ainoastaan toinen puoli vastasi ja toinen puoli meni välittömästi jumiin. Saareen ryömittiin ja tutkittiin asiaa. levy alhaalla ja taulun mukaan piti olla ylhäällä. Sain kuitenkin virtoja katkomalla ajettua tuon jumiutuneen yksikön ylös ja irroitin siitä johdon.
Loppu päivä olikin sitten tuskaisaa kyytiä kun venettä ei saanut suoraksi ja ihmisiä piti kuljettaa tuossa kelissä.
Tässä vaiheessa oli selvää, että kausi oli omalta osalta käsitelty ja veneen nosto edessä. Vene nostettiin syyskuun puolessa välissä ja purin koko sarjan pois. Vene vietiin halliin kuivumaan ja perä kuidutettiin umpeen. Nyt tilalla on toisen valmistajan erilainen trimmi ratkaisu. Tuota yritin välttää koska veneessä oli jo alun perin QL ja suuret reiät sen johdosta. Nyt tilanne on se, että itselläni on 2 kierrosta QL / Volvo, joista kumpikaan ei toimi ja se isotöinen korjaus ja perän kuidutus jouduttiin joka tapauksessa tekemään.
Ainoa, että rahaa on nyt palanut 620€ ( ensimmäinen uusi sarja heinäkuussa ) ja uusi 344,01€ € lasku marinecenteriltä tuotteista joita ei ole saatu toimimaan.
Lisäksi kun tuo ensimmäinen marinecenteriltä ostettu satsi ei takuuseen mennyt niin heillä on nyt kaksi rikkinäistä yksikköä, jotka ovat minun omaisuuttani jos nyt ihan tarkkoja ollaan, eli käytännössä minulla kuuluisi olla 6 kappaletta rikkinäisiä yksiköitä.
Nuo yksiköt avasin, sekä veneen alkuperäiset, että huoltomiehen tuomat uudet mitkä siis eivät kestäneet päivääkään käytössä. Ja niiden sisältö kertoi karua kieltään. Kaikissa neljässä yksikössä on sähkötilassa vedet sisällä. Ne kaksi yksikköä jotka marinecenter minulta pois vei niin jos ne avaisi niin vedet sielläkin sisällä olisi.
Nuo alkuperäiset yksiköt olivat selkeästi aikansa päässä, yksikön takana olleet alkuperäiset tiivisteet olivat vain muisto itsestään, eli vesi on varmasti senkin takia päässyt vääriin paikkoihin.
Nämä mitkä itse asennettiin niin niissä käytettiin kyllä reilusti marine sikaa ja asennus oli kyllä tehty ohjeiden mukaan.

Edellisessä veneessäni oli myös QL trimmit, niissä oli valmistusvirhe ensimmäisessä erässä, mutta toinen satsi yksiköitä toimi moitteettomasti ja toimii edelleenkin uudella omistajallaan, joten tiedän että kyseiset vehkeet voivat toimia ja kestävät ja olemme niitä kyllä tuttujen kanssa asentaneet.

Kädessä on siis 964,01€ edestä täyttä paskaa jotka sisältävät: Kaksi ohjaustaulua, 6 kpl trimmien johtoja, 2 johtosarjat muilta osiltaan, 4 kpl toimimattomia trimmiyksiköitä + 2kpl mitkä ovat marinecenterillä. Rahaa on siis palanut ihan kiitettävästi, enkä nyt edes pysty myymään osiani eteenpäin saadakseni edes pientä kompensaatiota koska ne eivät toimi.

Volvolta ei ole marraskuun jälkeen vastattu posteihini. Marinecenteriä en edes viitsi lähestyä mailitse kun eivät he aikaisemminkaan vastanneet millään tavalla niin tuskin tuohon muutosta olisi tullut.
Venemessut on onneksi tulossa kohta ja siellä kun itsekin täydet päivät paikan päällä viettää niin voin käydä kippaamassa tuon kasan osia heidän ständilleen vaikka joka päivä, jos siellä jossain vaiheessa joku ottaisi asian tarpeeksi vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.