Tutka ja VHF

Sumuiset aamut ja pimeällä tehdyt siirtymät on joka syksyinen asia mistä en pidä, mutta lyhyen päivän takia lähes välttämättömiä. Muutaman kerran siirtymillä on tullut läheltäpititilanteita, ei suoranaisia vaaratilanteita, mutta silti on päässyt esimerkiksi ilman valoja oleva soutaja yllättämään.
Tällaiset tilanteet tahton karsia pois. Muuta varmaa ratkaisua tähän ei ole kuin laittaa tutkakupu katolle.

Tutkiakin on monenlaisia, osa valmistajista ei pysty lupaamaan, että heidän tutkansa säteily olisi turvallisella tasolla. En tahdo ottaa mitään riskejä, sillä veneen takatilassa - tutkan vaikutusalueella tulee vietettyä satoja tunteja vuodessa. Yamarinin katto on niin matala, että tutkakuvun asennus tarpeeksi korkealle on lähes mahdotonta. Tai olisihan se mahdollista, mutta katolle saisi tehdä yli metrin korkean tutkamaston. 

Navico-konserni pystyy lupaamaan, ettei heidän 3G/4G tutkansa säteile enempää kuin normaali GSM-puhelin. 
Jotta tämä ei olisi liian yksinkertaista on tutka luvanvarainen laite, jolle pitää anoa lupa viestintävirastolta. Vuosittainen lupamaksu on hieman alle 20 euroa. 

Tutkaluvan saa ilman mitään kurssituksia, mutta tulevaisuuden merireissujen varalta tahdon myös VHF-radion veneeseen. Tämä vaatii Rannikkolaivurin radiotodistuksen (SRC-todistus), tätä varten joutuu käymään tenttimässä kokeen, jonka suorittamisen jälkeen lupa myönnetään. Kursseja järjestää Viestintävirasto (www.ficora.fi). Tutka ja vhf kirjataan samaan lupaan.

Kevääseen on vielä pitkä aika, mutta pikkuhiljaa kun näitä projekteja aloittelee niin varmasti ehtii kaikki ilman kauheaa kiirettä valmistelemaan ennen järvien aukeamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.