Poikas-istutukset Vuoksen vesistöön 2011

RKTL:n sivuilta löytyi jonkin verran tietoa, kuinka paljon lohta on Vuoksen vesistöön tänä vuonna laitettu.

Luvut ovat ihan mukavaa katseltavaa, taas veteen pulahti yli 100 000 lohenalkua, 20 000 jokipoikasta ja 87 000 vaelluspoikasta. Toisaalta pudotusta on vuoden 2010 määriin on jonkin verran jolloin 20 000 jokipoikasen lisäksi muikkukantoja lähti harventamaan 109 000 vaelluspoikasta.

Näihin vielä lisätään kalastusalueden omat istutukset suoraan syönnösaluelle. Nämä määrät ovat TE-keskuksen tietojen mukaan viimevuosina ollut 15 000 poikasten molemmin puolin, 2011 tietoja en onnistunut löytämään.
Tulevaisuudessa käsittääkseni suoraan altaaseen istutetut kalat ovat juuri niitä rasvaeväleikattuja, joita kalastajat voisivat onkia.

Omanlaisen järkytyksen Te-keskuksen tiedot kuitenkin aiheutti, itselleni ja monelle muulle uistelukaverilleni. Suur-Saimaan yhtenäislupa-alue on viimeisen 4 vuoden aikana laittanut poikasia veteen vain vuonna 2009 ja silloinkin vain 1833 kappaletta. Olisi kiva tietää mihin 70 euron lupatulot menevät, olen aina ollut siinä käsityksessä että kulujen jälkeen loppurahat menisivät lohina Saimaaseen. Taisin olla väärässä.
Jokapauksessa lähetin asiasta kyselyn Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen kalatalousneuvojalle. Samalla mainitsin nykyisistä alamitoista, olemattomista saaliskiintiöistä ja niiden tarpeellisuudesta. Saa nähdä mitä vastaa, tulen siitä täällä kertomaan.

Turha se on ihmetellä, miksi kalat ovat tiukassa. Eihän niitä ole alueelle laitettu. Satunnaiset kalat mitä sillointällöin saadaan ovat ilmeisesti uineet alueelle joko Yöveden tai Puumalan suunnalta.

Saimaa on kuitenkin vielä avoin ja joulukala odottaa pintakalvossa onkijaansa. Toivottavasti vielä onnistumisia tänävuonna koetaan.

Lähteitä:
RKTL Vuoden 2010 istutukset
RKTL Vuoden 2011 istutukset
TE-keskus 2000 - 2010 istutukset altaisiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.