Tuulee tuulee, enemmän tuulee

Kovahko 6-10 ms itätuuli on vaivannut jo viikon ajan.

Viime vapailla kävin rannassa katsomassa viitsiikö lähteä kalalle, mutta jo satama-altaassa olevat vaahtopäät karkoittivat haaveet tiehensä. En ole koskaan onnistunut saamaan kovassa kelissä mitään mainittavia tapahtumia, joten olen päättänyt lopettaa itseni rääkkäämisen hirveässä kelissä.

Veneellä on kuitenkin tullut vietettyä aikaa. Jo aikaisemmin mainitsin pienestä takiloiden häröilystä ja nyt oli aika selvittää mistä on kyse. Epäilykseni olivat virtajohdoista, jotka kulkee samassa nipussa Cannonin anturin johdon kanssa.

Oireet ilmeni takiloiden syvyysnäytön sekoiluna. Tämä taasen tekee pohjanseuranta-ominaisuuden käyttökelvottomaksi, joten syy on selvitettävä.

Sähköpostiini tulleiden viestien perusteella voin päätellä, etten ole ainut joka painii saman ongelman kanssa. Ongelma tuntuu olevan kaiun merkistä riippumaton, joten epäilykset kohdistuivat juuri virtakaapelien vetoihin.  Luulen, että monella on kaiun virtajohdot ja anturin kaapeli vedetty saman läpiviennin kautta.

Tällaiset oireethan on varsin helppo kartoittaa. Ensiksi laitetaan häiriötekijät minimiin (kaikuanturin johto erilleen, moottori sammuksiin ja kaiut pois päältä). Sitten aletaan lisäilemään laitteita yksi kerrallaan settiin kunnes ongelma ilmenee:

- Suoraan peräpeilistä johdo vedettynä syvyys toimi ok
- Laitetaan virtajohdot samaan nippuun, toimii
- Honda käyntiin, toimii
- Sitten kytketään structure, ei vaikutusta
- Lisätään kaiku 200khz, vieläkin toimii
- Lisätään kaiku 50khz ja syvyys sekoaa.
Videolla ajetaan kaikua 200kHz, sitten vaihdetaan 50kHz, huomaa kuinka käy takilan syvyysnäytölle.
Lopussa vaihdetaan takaisin 200kHz
Näin helposti kartoitimme oireen aiheuttajan. Cannonin anturi toimii 120kHz @ 30 astetta, ilmeisesti Airmarin 50kHz taajuus osuu joka toisella lyönnillä niin lähelle 120kHz, että satunnaisesti sekottaa syvyyden. Testin tein 3 metrin vedessä. Uskon, että matalassa ongelma on suurimmillaan. Syvässä 10-30m vedessä uistellessa sekoilua tuli vain satunnaisesti, mutta nyt matalassa syvyysnäyttö sekosi täysin.
Esimerkki kuulan pomppimisesta.
Ennen pattia tulee 2 aiheetonta  2m nostoa, patin yli kuulat menee nätisti seurannan kanssa
Cannonin puolelta kaiulle ei ole mitään säätömahdollisuuksia joten ongelman ratkaisu pitänee suorittaa Airmarin puolella.

Ratkaisuhan on loppujen lopuksi helppo, ajetaan kaikua vain 200kHz taajuudella.
Pieni virittelyn halu ja kiinnostus tekniikan toimivuuteen ajoi myös etsimään ratkaisun 50kHz käyttöön. Asetuksia selailemallahan sekin löytyi: pudotetaan kaiun lähetysnopeutta muutama pykälä alaspäin ja kaikki toimivat yksiin laiturikokeissa.

Nyt siis käytössä 50/120/200/400/800kHz ja kaikki toimii.

Toivottavasti tästä pienestä tutkimustyöstä on apua myös muille tämän ongelman kanssa painiville.

Nämä on niitä odotettuja alkukankeuksia, nyt se pienikin alkuvaiva on saatu korjailtua ja päästään keskittymään oleelliseen eli kalastukseen.

Toivotaan, että tuulet hellittäisi ja päästäisiin tositoimiin. Tuulipäivienkin varalle kehittelin tekemistä, siitä lisää kunhan tilaukseni saapuu paikalliseen liikkeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.