Uppo-asentelua

Monessa nykylaitteessa on mahdollisuus tehdä asennus upottamalla laite tasaiseen pintaan.

Tätä asennustapaa päätin hyödyntää VHF-radion kanssa. Radioksi tulee Lowrancen Link-8 VHF, jolla saa Nmea2000 väylän kautta AIS-tiedot plotterille. Näin suurien laivojen sijainnit ja suunnat tulee suoraan näytölle.

Ajatus hirveästä reiästä pulpetissa ei houkuttanu alussa sitten mitenkään, silti tähän asennustapaan päädyin. Vaihtoehtoista asennuspaikkaa en keksinyt, minne laitteen saisi siististi ja käden ulottuville.
Laitteen mukana tulee usein "mounting template".
Tässä tapauksessa minulla ei ole vielä laitetta käsissä, joten päätin etsiä asennusmitat netistä.  Itse tulostetuissa kuvissa pitää olla todella tarkkana, ettei tulostin ole skaalannut kuvaa (mitat muuttuneet)
Sopivan paikan etsimistä.
Veneessä harvoin on 2 samaan suuntaan menevää tasaista pintaa, joten  ennen asennusta on päätettävä minkä kanssa tahtoo laitteen olevan samassa linjassa, valitsin pulpetin alareunassa olevan tiikkilistan.
Paikka hahmoteltuna.
Template teipattuna leikkausrajoja myöten maalariteipillä.
Aloitusreiät tehty.
Ennen tätä työvaihetta kannattaa viimeistään tarkistaa, ettei asennuspaikan takana ole mitään  joka estää laitteen uppoasennuksen. Jotkut laitteet saattavat vaatia yllättävän paljon tilaa syvyyssuunnassa. 
Pölyn välttämiseksi päädyin käyttämään puukkosahan sijasta rautasahan terää.
Työstämiseen meni taukoineen noin 15 minuuttia.
HUOM. jos käyttää rautasahan terää niin kannattaa tsekata asennuspaikan takaa, ettei sahan terä tavoita eri asennoissa mitään särkyvää. Itse meinasin sahata hydrauliohjauksen letkut poikki. Tästä selvittiin säikähdyksellä.
Kädet ruvella ja reikä valmiina.
Valmista.
Purettavan antenniliittimen liitokset tinasin varmuuden vuoksi kiinteiksi.
Lowrance Link-8
Valmista.
Mikrofoni tulee jemmaan volttimittarin oikealle puolelle.
Radiolle vaadittava SRC-radiotutkinto tuli suoritettua viimeviikolla ja lupakirjat alukselle on vetämässä. Nyt uskaltaa hyvin mielin onkia. Vene tippuu järjeen näinä päivinä.

Kalastuskausi voi alkaa!

2 kommenttia:

  1. Olen miettinyt samaa laitetta. Onko paketissa kaikki liitos osat mukana, vai pitääkö NMEA:t hankkia erikseen
    t. Jari

    VastaaPoista
  2. Paketissa ei tule mukana NMEA2000-laitekaapelia ja t-haaraa, ne täytyy hankkia erikseen. Kaikki muu asennukseen tarvittava tulee mukana.

    VastaaPoista

Kommentoi.