Kiireinen syksy

Luulin, että lomalla olisi hyvää aikaa kirjoitella blogiin juttuja, toisin kävi. Päivät on toinen toistaan kiireisempiä. Oikeastaan voisi sanoa, että töissä ollessa oli sentään hetkittäin aikaa olla tekemättä mitään. Toisin kuin nyt.

Loma on puolessa, kalalla ollaan oltu reilusti. Pääpaino on ollut vetouistelussa, mutta myös jigiä olen pyrkinyt viskomaan vähintään kerran viikkossa. Luonnollisesti viikkoon pitää mahduttaa myös ne muutama pakollinen "kalavapaapäivä",  ettei pääse ähky yllättämään.
Syksy ja sitäkautta myös talventulo laahaa jäljessä. Niin luulin tänän hetkeen asti, kunnes aloin tarkkastelemaan kirjanpitojani. 2011 oli tähän aikaan 9.4c pintavesi, 2012 9.2 astetta ja eilen 8,4 astetta.  Viikon jatkuneet kovat tuulet ja ajoittain kylmät yöt ovat varmasti vaikuttaneet tähän omalta osaltaan.
Nyt taas luvassa lämpimää ainankin viikoksi, vielä ei tarvitse suunnitella veneen nostoa.

Jigipuolella odottelin, että syksyllä ahvenet parveutuisi ja homma helpottuisi.
- Olin väärässä.

Perus jigipaikoilta paukkuu lähinnä suht vaurasta haukea. Olen myös perinteisiä talven pilkkipaikkoja koittanut jigailla, huonolla menestyksellä. Haukea pukkaa. Joko uittotyylini uppoaa haukiin, tai sitten ahvenet ovat vain jossakin, mistä en ole niitä onnistunut tavoittamaan. Keskimääräinen ahvensaalis 5-6h heittopäivänä on pyörinyt 3-5 kappaleessa (pieniä), haukia sitten tullut tuplat joskus jopa triplat. Ei ole päässyt savupönttöä lämmittämään. Voihan se olla, että on vaan sattunut huonot päivät, jolloin kala on passiivinen.
Kuun valossa kelpaa navigoida.
Uistelurintamalla on onnistuttu suhteellisen hyvin. Vuoden tavoitekala on löytynyt ja loppukauden voikin vedellä "ilman paineita". Olen saanut VK:n pienen hupun toimimaan mielestäni erinomaisesti. Uinnit saa mieleisiksi ja vauhdinkesto on huikea. Enää ei tarvitse nopeusmittaria kytätä, uinnit kestävät lähes +/- 1km/h nopeudenvaihtelut. Kuitenkin vetonopeudeksi on vakiintunut noin 3.2km/h.
Ajoittain syöttejä ollaan viritelty melkoisen hämärässä, suorastaan pimeässä.
Eväleikattu järvilohi.
Järvilohien rasvaevä c/r puhuttaa. Olen oman kantani tähän asiaan valinnut: kaikki evälliset kalat saavat koosta riippumatta vapauden. Muutenkin, olen päättänyt ettei järvilohen paikka ole pakkasessa. Joskus olen eväleikattujakin viskonut kasvamaan, kun ei ole ollut tarve kalaruualle. Evällisten ja eväleikattujen lohien suhde on itselläni ollut about 50:50. Olen huomannut, että eri selillä on huimia eroja kummanlaista kalaa tulee. Epäilen, että osa osakaskunnista pistää vielä evällistä lohta altaaseen, suosituksista huolimatta.
Digitroll 10 ainoa etu lohen vetouistelussa verrattuna manuaalitakilaan: valaistu syvyysnäyttö.
Harvoin yhtä huonoa vastinetta saa rahoille, kun tässä tapauksessa.
Syksyiset aamut ovat huikeita. Ilma pakkasen puolella ja vesi liplattaa iloisesti. Muutamana aamuna ollaan lähdetty kukonlaulun aikaan rannasta, siirtymä pilkkopimeässä kalapaikoille. Tutkan ansiosta myös pimeät siirtymät onnistuvat nyt turvallisesti. Luonnollisesti käytössä on lisäksi Ledit, joilla etsin näköhavainnon reimareista.
Silti joskus käy niitä ajatuskatkoksia ja inhimillisiä erehdyksiä. Ohessa kuva ajojäljestäni sumuisena aamuna jolloin jo reimaritki näkyivät ilman valoja. Onneksi ei käynyt kuinkaan, mutta kyllä herätti! Punainen viitta jäi huomaamatta ja näin vihreän, oletin että se on eteläisin vihreä vaikka olikin keskimmäinen, tähtäsin sitten vasta jälkimmäiseen "porttiin". Kun punanen vilahti oikealla tajusin pienen navigointivirheen. Jos olisin edes vähän vilkaissut plotterin näyttöä olisin huomannut väärän ajolinjan, tässä tapauksessa tuijotin vain ikkunasta pihalle ja tähtäsin "väärään porttiin".
Ohessa vielä videota, kuinka vuosi sitten asentamani 2x 10w ledit auttavat aamuisissa lähdöissä ja vesillä. Muistutuksena, ettei videolla ajeta sokkona. Tutkanäyttö on kokoajan pyörimässä ohjaamossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.