Kokemuksia kalustosta: GoPro Hero 3

Dokumentointi vietti on tullut jäädäkseen.

Pyrin saamaan mahdollisimman paljon kuvamateriaalia kalastustapahtumista. Yksi kamera riitti siihen jotenkin, kaksi kohtuullisesti ja kolme mainiosti. Aikaisemmista vuosista poiketen olen siirtynyt kuvauksissa 1080p resoluutioon 720p sijasta.

Pari vuotta sitten ensimmäistä kameraa hankkiessani punnitsin 2 eri vaihtoehtoa, Drift HD Stealhia ja GoPro Heroa. Silloin Drift vei voiton lähinnä muotonsa ja käännettävän optiikan ansiosta.

Tänä vuonna laitetta valitessa ei speksien perusteella ollut kuin yksi varteenotettava vaihtoehto: GoPro Hero 3. Monessa testissä GoPro on pärjännyt mainosti, miinusta kuitenkin on tullut valikoiden käytettävyydestä.
Tämä mietitytti itseänikin. Laitteessa ei ole kuin 3 näppäintä: Rec, Mode/Virta ja Wifi. Kaikki toiminnot hoidetaan näitä, pääasiassa Rec ja Mode-näppäintä painelemalla. Ensiksi testiin tuli kevyin ja edullisin malli, White. Päätin tutustua tällä valikkorakenteisiin ja muihin ominaisuuksiin näin saisi vähän hajua minkälainen laite on kyseessä.

Ennakkoluuloista poiketen valikot on selkeät ja haluamansa löytää nopeasti. Kerran kun on asetukset laittanut kohdalleen ei niihin juurikaan tarvitse kajota. Oma suosikkinin on 20min puskurikuvaus, jolloin kamera kuvaa jatkuvasti nykyhetken ja siitä 20minuuttia taaksepäin. Tämän jälkeiset tapahtumat pyyhkiytyvät pois kortilta. Näin esimerkiksi tärpit jäävät nauhalle, eikä muistikortti täyty turhaan.
Kun White-malli oli saanut minut vakuuttumaan helppokäyttöisyydestä kuvaussettiin tuli lisäksi vielä 2 kappaletta Black-malleja joilla onnistuu myös 50fps 1080 resoluutiolla, tämä on eduksi esimerkiksi editoidessa hidastuksia tehdessä. Blackissa kuvanlaatu harppasi vielä huimasti eteenpäin, kuitenkin kuvanlaatu vaatii hintansa.
Akkuja olen tilannut ebaysta.
Akkuja Black syö 3 kertaa enemmin kuin White. Tämän takia en ole pystynyt suurehkosta akkukapasiteetista huolimatta pitämään koko "settiä" tallentamassa kaikenaikaa. Akut eivät vain riitä ja todennäköisesti juuri silloin kun tapahtuu olisi akku loppunut. Kamerasta löytyy 1-button mode, jolloin yhtä nappia painamalla kamera käynnistyy ja alkaa tallentamaan. Nyt Blackit ovatkin tässä tilassa odottelemassa kuvauskäskyä. Ja White tallentaa takatilan keskellä kokonais näkymää taaksepääin koko kalareissujen ajan. Kamerallehan pystyisi vetämään jatkuvan latausvirran usb-liitännän kautta. Tämä vaatisi vesitiiviin kotelon reiittämisen.

Laitteet sisältävät Wifin ja Blackin mukana tuleekin Wifi-kaukosäädin, johon voi yhdistää useita kameroita. Alussa ajatuksena kaukosäätimen käyttö houkutti, mutta kovan akunsyönnin takia päädyin käyttämään ns. manuaalista käynnistystä. Wifistä on hyötyä muutenkin, kamerassahan ei ole etsintä, joten kameran suuntaus on tuuripeliä. Wifin kautta yhdistettynä iOS / Android laitteen saa näyttämään kamerassa näkyvää kuvaa ja näin kuvan suuntaaminen on helppoa. Luonnollisesti Appsin kautta pystyy hallinnoimaan otettuja kuvia / videoita ja säätämään asetuksia.
Rode NTG-2 + Zoom H2n nauhuri tallentavat äänet.
Äänet on tuttua ja turvallista action-kamera laatua. Mitäpä voisikaan odottaa, kun kamera on laitettu laatikkoon, joka kestää upotuksen 60m syvyyteen. Kuitenkin tahdoin, että edes osalla videoista on siedettävät äänet. Tähän en keksinyt muuta ratkaisua, kuin erillinen mikrofoni ja nauhuri.

Monet ovat kehuneet GoPron kiinnitys systeemejä. Itse en tätä allekirjoita. GoPron oma kiinnitysjärjestelmä koostuu lyhyistä varsista joita sitten käännellään mihin päin kamera sitten tahdotaankaan asettaa kuvaamaan. Varsia tarvitaan vähintään 2, mieluiten 4 ennenkuin kameralle löytää mieleisen asennon.
Keskellä GoPron mukana tuleva kiinnityssetti. Oikealla ja vasemmalla Ram-Mountin pidikkeet.

Korvasin kiinnikejärjestelmän jo aikaisemmin käyttämilläni RAM-mountella. Mielestäni näiden avulla kiinnitys ja suuntaus on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Nämä on varmasti niitä makuasioita ja kyllähän GoPron omillakin kiinnikkeillä toimeen olisi tullut. Nyt minulla on etuna, että kaikissa laitteissa mikin jalkaa myöten on sama Ram-B-kuula. Näin laitteiden siirtely on nopeaa.

Kuvanlaatu osaa vakuuttaa joka kerran jälkeen, vaikka Youtube pakkaa videoita aika rankalla kädellä on videot mielestäni sielläkin julkaistuna vielä todella hyvän näköisiä. Vielä, kun oppisi editoinnin ja leikkaamisen jalon taidon sekä saisi julkaistavaa materiaalia niin vain taivas on rajana.
Multicam-editointinäkymä.
Kova kuvanlaatua ja fps vaatii myös editointilaitteilta paljon. Käytössäni oleva iMac ja Final Cut Pro X ohjelmiston kanssa editointi on siedettävän ripeää. Joskus saa kahvikupposen nauttia prosessin aikana, mutta se kuuluu asiaan.
1080p / 50fps videon resoluutio on sitä luokkaa, että videolta saa kaapattua suhteellisen skarppeja still-kuvia.
Onhan näissä GoProissa huonokin puoli; enää aikaisempina vuosina käyttämäni Drift Stealh ei riitä mihinkään, sen kuvaa kun alkaa editissä sotkemaan GoProon kuvaan, se jää muita laittteita jälkeen lähes valovuosia. Niin ne laitteet vain kehittyy.

Plussia ja miinuksia, puhutaan Blackista ja GoProsta kalastajan silmin;
+ Kuvanlaatu
+ Puskurikuvaus
- Akun kesto
- Ajoittain valikot sekoilevat
- Äänen laatu

Ohessa pieni pätkä, joka olen tehnyt vertikaalijigauksesta.

7 kommenttia:

 1. Tosi laadukasta video pätkää :-)

  VastaaPoista
 2. hyvää kuvaahan tuolla saa, mutta jos saan kysyä että mikä vapa/kela yhdistelmä tuo on ku noin joustaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videota tehdessä miulla ei ollut vielä käytössä varsinaista vertikaalisettiä, joten tästä syystä jarru antaa periksi ja vapa on notka. Vapana 6.6ft Yoshino Lordi ja kelana Pennin 1000 Battle.

   Poista
 3. Syö ne kalat, eläkä päästä vapaaksi!

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä postaus, kiitos tästä! Uuden Hero4 Blackin arvostelu löytyy gopro-kamera verkkosivuilta, jos joku on harkinnut siihen vaihtamista. Vaikka osa eroista onkin melko pienia, on uudessa mallissa kaikki uutta kivaakin.

  VastaaPoista
 5. Hyvä artikkeli. Akkuja tosiaan menee ja äänientallennus on itselläkin ollut ongelmana. Toivoe, että uusi malli tuo tullessaan toivotun päivityksen äänipuolelle. Luin myös tuon http://gopro-kamera.com/ arvostelun ja halvemmallahan tuolla näytti akkuja olevan kuin eBayssa.

  VastaaPoista

Kommentoi.