Hyvä jigikoukku?

Kuten kaikissa muissakin kalastusmuodoissa jigikalastuksessa koukku on yksi oleellisimpia asioita kalojen tartuttamiseen ja ylös saamiseen. 

Jigaillessa koukkuun pujoitetaan vielä kumitoukka/kala joka omalla tavallaan vaikeuttaa kalan tartutusta. Olen testaillut lähemmäs alkukaudesta lähemmäs 10 erimallista koukkua ja pikkuhiljaa alkaa olla käsitys millainen koukku antaa tärppejä ja millainen kaloja.
Hyvä ja huono koukku?
Pääasiassa tarjoan ahvenelle suurehkoja 4,5" toukka- ja 3,5" kalajigejä joten koukku saa olla pitkävartinen. Myös lyhytvartisia koukkuja on ollut kokeilussa, mutta en ole saanut niitä toimimaan toivotulla tavalla, ennenkuin olen lyhentänyt jigiä.
Ylempänä mielestäni hyvin jigiin istuva koukku.
Ohessa viikon ottiväri.
Omana nyrkkisääntönä olen pitänyt, että koukun pitää tulla ulos jigistä noin 1-5mm ennen pyrstön alkua.

Testeihin on päätynyt myös koukkuja joissa koukun kärki kääntyy ikäänkuin sisäänpäin. Esim Eagle Clawin koukku on tällainen. Tämän mallin koukuilla karkuutuksien määrä on huikea, ilmeisesti jigitoukka + sisäänpäin kääntynyt koukun kärki on kalalle helppo sylkäistä pihalle / luiskahtaa ulos suusta helpommin tartutuksessa. Tartutusongelman ratkaisin osittain taivuttamalla koukkua avoimemmaksi.
Myös KP Lazy Shadiin Eagle Claw jää lyhyehköksi.
Ahvenen jigauksessa koukun varren vahvuudella ei ole suurempia vaatimuksia, kaikki koukut ovat järjestään tarpeeksi vahvoja. Olen itseasiassa tykästynyt hieman "löysempiin" koukkuihin, jotka oikenevat tappovedolla. Näin jigitappioita tulee huomattavasti vähemmin, kuin jäykillä ja laadukkailla koukuilla. Mielyttäväksi koukuksi on osoittautunut Sohumi 103 rungolla oleva 4/0 koukku.
Kotimaassa jigikoukku tarjonta on rajallista, onneksi posti kulkee.
Nyt kokeiluun tuli erä Gamakatsun 604 koukkuja 4/0 koossa. En ole vielä päässyt testaamaan koukkua käytännössä, mutta ainankin kuivaharjoittelussa koukku on todella terävä ja jämärän oloinen. Voi olla että tätä ei kiven välistä oikasta siimasta vetämällä.

Kuten jo jonkin aikaisemman tekstini kommenteissa joku sanoi alle 4/0 koukkua ei kannata käyttää niin pitihän tämä vielä itse kantapään kautta opetella.

Pääasia, että edes osa tärpeistä päätyy ylös asti. Pitäähän kaloillekkin pieni mahdollisuus antaa. Onhan se kiva spekuloida, mikä johtuu mistäkin ja mikä auttaa mihinkin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.