28.10. - 31.10. Saimaa

Yöveden lohitreffi-visiitti kariutui Yamahan teknisten ongelmien takia. Ei viitsitty puolikuntoisella moottorilla lähteä Ristiinaan asti testaamaan kestääkö öljyt sisällä.

Siispä suunnattiin kaverin veneellä kotivesille viettämään pitkää viikkonloppua.
Keskiviikko-iltana siirtymä mökille ja veneen valmistelu aamun iskua varten.

Torstai aamulla heti ensimmäisenä taas päästiin toteamaan, että ilmatieteen laitos heittää tuuli-ennusteet ilmeisesti arvalla tai nopalla. Luvattu 8ms olikin muuttunut 11-12ms jatkuvaksi tuuleksi puuskien ollessa 15ms. Sitkeästi hampaat irvessä viriteltiin raksit uimaan ja oletetuille kalapaikoille pompittiin aaltojen mukana.

Aamupäivä oli täysin kuollutta. Kahdentoista maissa pieni syöntipiikki työllisti muutamien 50-55cm todella lihavien lohien vapautusoperaatioiden muodossa. Kuitenkaan emme onnistuneet +60cm lohta syönnin aikana löytämään ja parin tunnin tapahtumaputken jälkeen syönti hiljeni kokonaan.

Ennen pimeän tuloa vielä potkurivirrasta pieni lohi kävi kääntymässä ja sen jälkeen olikin päivä lopetettava näkyvyyden loppuessa.

Pikainen siirtymä pimeässä mökkirantaan lämmittämään saunaa ja tekemään sota-suunnitelmaa seuraavalle päivälle.

Perjantaina aamulla valoisan koitettua suunta samoille aluelle, kun edellisenäkin päivänä. Keli oli huomattavasti parempi, pientä tihkusadetta ja pinta hädintuskin rikki. Uintien virittely oli suorastaan lapsellisen helppoa edellisen päivän hirmumyrskyyn verrattuna.

Aamupäivästä pari pirteää alamittaa kävivät kääntymässä veneen laidalla ja saivat vapauden. Kuitenkaan mittakalakontaktia ei löytynyt, vaikka aivan tolkuttomia syöttikalaparvia löydettiin. Veneitä alueella oli vähintäänkin tarpeeksi. Liekö viidakkorumpu kertonut, että alueella on kalaa. Päätettiin pyöriä paria penkkaa siksakkia päivän ajan, tuli kalaa tai ei.

Yhden maissa mittakalan saantiin tarjoutui tilaisuus, kun noin 4kg kala ampui uloimmasta plaanarista melko vauhdikkaasti. Tämän onnistuin henkilökohtaisesti sössimään liian löysän jarrun kanssa ja kala pääsi hyppimään itsensä irti.

Tästä sisuuntuneena pyörittiin alueella loppuilta melko tiuhaa siksakkia. Kuitenkaan emme onnistuneet uutta mittakalaa löytämään. 50-55centtisiä lohia kävi veneen luona irrottautumassa varmaan 20 kpl.

Pimeän tultua roippeet ylös ja vajaan 10km siirtymä pilkkopimeässä saunaa lämmittämään.

Tämä ilta kismittikin kovasti mieltä, muut veneet mättivät lohta kyytiin ja meillä ei yhtää mittakalaa. Soittelimme pitäjän kovimmat raksigurut läpi ja utelimme neuvoja. Tilanne oli siis lähes toivoton.

Lauantaina uudella suunnitelmalla uuteen paikkaan. Keli oli todella hyvä, pinta rikki ja pientä usvaa. Panostettiin UV-väreihin ja muihin tuttuihin ja turvallisiin. Tälläkertaa jätettiin "jokerihuput" pakkiin ja vedossa pelkästään luottokoneita.

Yhdeksän maissa muikut pyörivät kaunista kairaa veneen perässä ja hamuilimme päivän kohdeselän mahdollisia syöttikalaparvia. Parvea löytyikin suht mukavasti ja muutamia alamittoja kävi veneen vieressä morjestamassa. Joukossa oli myös yksi vähän reilu 60cm lohi, mutta viskattiin kasvamaan, kun oli niin kovin laiha.

Iltapäivän alkutunneilla löydettiin yhdestä penkasta aivan tautisia syöttikalalauttoja. Tehtiin radikaali päätös ja jäädä hankaamaan penkkaa loppupäiväksi lähti tai ei.
Ja sehän lähti. Toisella kierroksella samaan penkkaan sisin plaanari lähti iloisesti ja hetkeä myöhemmin varmistettiin, että illan lounaana on lohta. 3,2kg ja 63cm makasi veneen pohjalla. Ei muutakuin uutta syöttiä vetoon ja kaarros samaan paikkaan.

Juuri kun vene saapui samalle spotille lähti toiseksi uloin plaanari vauhdilla ja kohta hyppikin komea lohi kaukana takana. Viimekerrasta oppineena jarru kiinni ja rivakalla kelauksella kala veneen taakse, josta suoritettiin hallittu haavitseminen. 4,5kg ja 73cm lohi siirtyi veneen sisäpuolelle. Samassa rytäkässä myös uloin plaanari teki mukavat pakitukset, mutta sählätessä luultiin, että meillä on vain siimat yhdessä. Kuitenkin loppupeleissä kyseessä oli tuplatärppi.
Ja tässähän sitten täyttyikin kauden tavoitteet. +70cm järvilohi Saimaasta. Samalla tämä oli ensimmäinen +4kg lohi saimaasta jonka olen saanut. Tähän meni aikaa noin 900 tuntia. Että ei se helppoa ole vaikka internet kertoo, että eteläisellä saimaalla lohtaa tulee senkuin suokuokalla nostaisi. :) Sitähän joutuu ensikaudelle uuden tavoitteen laatimaan. No sehän on jo tiedossa. +5kg järvilohi.

Muutama kierros vielä samalta spotilta ei tarjonnut kuin alamittoja. Tähän oli päivä hyvä lopettaa ja siirtyä saunan lämmitykseen.

Sunnuntaina lähdettiinkin vailla paineita vesille, reissun pelastaneet kalat saatiin jo edellisenä päivänä. Joten päätettiin lähteä kokeilemaan vähän "uusia" paikkoja, josta voisi se ISO lähteä.

Tuuli oli melko reilua 8ms ja puuskat 11ms luokkaa. Myötäseen laskettiin raksit ja sitten paukuttamaan oletettua ottispottia. Eikä suotta. Toisella lenkillä keskimmäinen plaanari lähti vauhdilla ja pienten kiemuroiden jälkeen haavittiin 4kg, 67cm lohi. Osallisena tämän lohen saannissa oli AS-hupun lisäksi VK:n pieni houkutuslevy.

Seuraavaksi sitten lähti sisin plaanari ja reilu 60cm lohi viskattiin kasvamaan korkoa.
Tästä sitten taas hetken päästä tapahtui suuri ihme. 3 Päivään ensimmäistä kertaa takilassa alkoi vapa niiailemaan. Ja mittakalahan sieltä lähti. 3,6kg järvilohi haavitettiin pienen kiihdyttelyn jälkeen. Ja taas osallisena oli vk:n pikkuhoukkari.

Tämän jälkeen lähdettiin eväitä syömään keskemmälle selkää ja johan taas takilasta tälläsi. Tälläkertaa oli mukana VK:n 2-osainen levy. Kuitenkin lohta meillä oli jo sen verran verestymässä että tämä n. 3kg lohi laskettiin kasvamaan suurempiin mittoihin.

Sitten vielä pari kierrosta ottipaikoilla ja lähtö laittelemaan mökki luovutuskuntoon.

Huomattavaa päivässä oli, että kalat olivat painuneet syvempään ja houkutuslevyt kiinnostivat todella paljon.

Reissu alkoi synkällä 2 päivän mp vedolla, sitten hanat aukesikin. Yhteensä 7kpl +60cm tapahtumia ja 50-55cm helvetin lihavia lohia kävi veneen vieressä kääntymässä useampi kymmentä. Huikeaa, että tällaista voi kokea Saimaalla. Alkukaudesta 240h aikana 4 lohta lähtenyt ja nyt tällaista, pistää hymyilyttämään.

Saldoa:
Tunteja: n. 37
+60cm kaloja 7kpl:
4500gr 73cm
4000gr 67cm
3600gr 63cm
3200gr 63cm
+ 3 kpl n. 3kg c&r.
Bensaa: 120 litraa

Kiitos Villelle ja Klasulle

Muutamia tapahtumia saatiin tallennettua videolle, tässä niistä pieni kooste:

Klikkaamalla videota näet sen suurempana youtubessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.