27.9. Saimaa

Viime keikasta onkin jo useampi viikko.
Tänä aikana vesi viilentynyt jo jokusen asteen ollessa tällä hetkellä noin 13,5 asteista. Myös pitkät siirtymät ovat tältä vuodelta historiaa. Siirsin veneen kärrylle seisomaan.

Sääennusteet eivät hellitelleet innokasta uistelijaa. Foreca sekä ilmatieteenlaitos lupailivat edellisenä iltana karmeaa tuulta ja vesisadetta. Tämä ei kuitenkaan lannistanut vaan vesille oli päästävä.

Puolen seitsemän aikoihin olin Sarviniemessä ropailemassa tavaroita veneeseen. Todella paljon touhua helpottaa, kun nykyiseen autoon mahtuu vavat suorina. Voittaa heti varttitunnin valmisteluajoissa molemmin päin päivää. Muuten X-Traili onkin aikamoinen kompromissi vetoautoksi. Välillä on oikeasti ollut ikävä Kingcabbia.

Suuntana edelleen pohjoiset vesi-alueet, Ilkonhan asetin nollaputken loppupäässä pannaan toistaiseksi. Ehkä vuoden viimeisillä keikoilla voisi Rastissa käydä lenkin heittämässä, mutta katsellaan sitä sitten kun on ajankohtaista.

Heti, kun vene irtaantui laiturista taivas repesi. Vettä tuli aivan taivaan täydeltä. Tuuli oli pohjoisen suuntaista, ehkä 6ms. Kiittelin salaa mielessäni itseäni, kun olin tajunnut ottaa pelastuspuvun mukaan, muuten olisin varmasti kääntynyt jo takaisin. 5 min siirtymän jälkeen aloitin jo virittelemään syöttejä. Loivaan sivumyötäiseen surffaillen paketti oli aika nopeasti iskussa.

Painotuksia vähensin edellisiltä kerroilta huomattavasti, takilat pyyhkivät 10 metrin vettä ja plaanarit siitä ylöspäin.

Ei tarvinut kauaa vetää, kun pienimmällä siimapainolla oleva pikkukelkka lähti ja lujaa. Kuten normaalia onnistuin sössimään kalan irti, ennenkuin kunnolla sain siimoja edes tiukalle. Uskoa tapahtuma kuitenkin loi.

Puolisen tuntia tästä eteepäin lähti saman puolen keskimmäinen kelkka nykimään takaviistoon. Kohta veneen takana hypittiinkin iloisesti ilmaan. Lopulta kala tuli todella kesysti veneelle asti ja päätyi haaviin. Vuoden järvärienkka parani huomattavasti, kala oli 66cm ja 3500gr. Kromihuppu "vaparina" oli ottipeli. Rauhallisiin otteisiinkin löytyi syy, kala oli ottanut niin ahnaasti, että koukku oli kiduksissa asti.

Hyvin alkoi, tunti ja 2 mittakalatapahtumaa... Sehän on paremmin kuin koko alkukautena yhteensä.

Tästä taas 30 minuuttia ja sisin plaanari poistui taka-alalle. Pirteä kala nappasi potkurivirran siimat mukaansa ja meinasi vielä toisen puolen plaanarisiimatkin sotkea nippuun. Kaikesta huolimatta kala päätyi haavin pohjalle. Taas oli koukut kiduksissa, eli kova syönti tuntui olevan päällä. Kala oli tosi laiha ja teki mieli laskea kasvamaan, verta tuli kuitenkin kiduksista siihen malliin, etten nähnyt sitä järkeväksi. Mittaa löytyi 61cm ja 2100gr.

Tämän tapahtuman jälkeen lähdin ajelemaan "hotspotilta" poispäin. Ruokakalat oli kylmälaukussa joten lähdin kartoittelemaan parin muun penkan syöttikalatilannetta.

Projekti kuitenkin vesittyi täysin, kun tuuli yltyi äkisti tosi koviin lukemiin. Puuskat oli 16ms luokkaa ja jatkuva pitkälle yli 10ms.... Tämä keikutti venettä jo siihen malliin, että 14 maissa kyllästyin vatkaamiseen ja kelasin pyynnöt ylös. Pikainen siirtymä Sarviniemeen ja kotiin kaloja putsailemaan.

Seuraavana päivänä olisi tarkoitus mennä uudestaan, joten ei viitti kauheassa kelissä motivaatiota tappaa.

No kuitenkin upea päivä. 3 mittakalakontaktia pitkän tyhjäputken jälkeen on yhtä juhlaa. Toivottavasti tästä on suunta vain ylöspäin.

Vesillä: 8h
Paineet: 1015
Vedenlämmöt: 13,5c
Tuuli: eka pohjosesta ~6ms sitten hirmumyrsky lännestä
Bensaa: n. 15l

Ja tulihan sitä matskua videollekkin, sijoitus kameralla huono. Tuuli syö kaikki äänet, mutta harjoitellaan ja harjoitellaan, jospa joskus alkaisi ihan laadufilmiäkin saamaan.

Klikkaamalla videota pääset katsomaan sen Youtubessa suurempana.

5 kommenttia:

 1. Ihan hienoa kuvaa, tuosta näkee miten tärkeä pilotti on yksin uistellessa kovassa kelissä, samoin kuin kääntöpöydätkin. Itse olisin joutunu kääntymään myötäseen tai vene olisi ollut käsiä täynnä ja vinksin vonksin mihin sattuu. Onneksi olkoon kaloista!

  VastaaPoista
 2. On siulla kepit ainaskin tarpeeksi isot noille Saimaan Marliineille :D

  VastaaPoista
 3. rupeshan niitä kalojakii nousemaan. hyvä pätkä ja kuvanlaatukin kohdallaan.

  VastaaPoista
 4. Hienoa matskua! Syke nousee itelläki katellessa.

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia palautteesta!

  Kyllähän pilotti mukavasti helpottaa elämää. Joskus sitä vaan tulee liian laiskaksi, eikä jaksa penkkoja hangata, ajelee vaan suoria viivoja syvän päällä saamatta mitään. :)

  Vapoja on tullut koitettua vaikka minkälaisia, tällähetkellä on käytössä Ugly Stick 8,6" Ikäheimot ja takiloissa 8" Sinapit. Kokeilussa on ollut 6, 7 ja 8 jalkaiset vastaavat, mutta ehdottomasti olen tykästynyt noihin tonnikalavapoihin. Kivasti vapa vie voimat kalalta ja veneen vieressä kalan saa oikeastaan juuri sinne mihin tahtoo.

  Lisäksi uinnit paljon helpompi virittää pitkällä vavalla, kun saa syötin pois jarrupussin pyörteistä.

  VastaaPoista

Kommentoi.