Kosketusnäyttö - harppaus eteenpäin.

Itse kuulun kastiin, joka hyppäsi kosketusnäyttöjen maailmaan varsin ennakkoluuloisin tuntein ja myöhäisessä vaiheessa. Ensimmäinen tuttavuus kosketusnäyttöön tuli vasta vuosi sitten, kun hankin Nokian kosketusnäytöllisen puhelimen. Monella tällainen on ollut jo useita vuosia.
Ensimmäinen tuttavuuteni kosketusnäyttöihin, Nokia N8.
Puhelimen virasta laite on jo päässyt eläkkeelle, nykyään tämä on käytössä veneessä audiolähteenä.
Wlanin, Spotifyn ja FM-lähettimen yhdistelmä on vähintäänkin käytännöllinen.

Alku aina vaikea ja niin edespäin... Onhan se suuri harppaus, kun vaihdetaan näppäimet lasipintaan ja kosketteluun ilman ns näppituntumaa. Kaikkeen tottuu, niin myös puhelimessa olevaan kosketusnäyttöön. Silti en uskaltanut kosketusnäyttöjen pariin vene-elektroniikassa siirtyä vielä vuosi sitten.

Mielessä pyöri likaisista käsistä rasvaantunut ja osittain naarmuuntunut näyttö, jonka naarmut auringossa heijastuu haitaten näkyvyyttä. Myöskin muuten käyttövarmuus ja mukavuus mietitytti. "Vanhanliiton" laitteilla mentiin.

Kännykkän näyttö vakuutti toimivuudellaan ja käytettävyydellään. Seuraavaksi piti saada koeajoon tietokoneeseen integroitu kosketusnäyttö. Hankittuani iPad2:n olin myyty.
Valikkorakenteet ja karttasoftalla vieritykset toimivat todella hienosti ja loogisesti. Kuvaan liitettynä painikkeet saadaan juuri siihen kohtaan missä ne käytön kannalta ovat parhaat ja kompromisseiltä vältytään. Selkeyttää käyttöä huomattavasti.
iPad palvelikin loistavasti koko kesän ja syksyn veneessä "plotterina". Näyttö toimi kelillä kuin kelillä. Likaantuminen ei aiheuttanut ongelmia. Naarmutkin olivat aiheeton pelko. En käytä näytössä mitään suojamuoveja kännykässä enkä padissakaan. Naarmuja en ole onnistunut laseihin saamaan, vaikka koneet pyörivät milloin missäkin. Jos taskussa avaimien ja kolikoiden seassa pyörivä kännykän lasi kestää, niin miksei pulpettiin pultattu näyttöruutu kestäisi?

Ennakkoluulot kosketusnäyttöjen osalta on selätetty. Näe mitään syytä olla hankkimatta myös veneeseen kosketusnäytöllistä elektroniikkaa. Ensi kesä haetaan kokemuksia venepuolen kosketusnäyttöjen kanssa, ohjaamossa Lowrance HDS12 touch ja takatilassa HDS7m touch.
Nappien pois jättäminen mahdollistaa myös laitteen pienemmän ulkokuoren. 12 tuumainen HDS on ulkomitoiltaan jopa pienempi kuin edellinen 10 tuuman laitteeni. Käsittääkseni HDS12 menee lähes heittämällä HDS10:lle tehtyyn uppoasennusreikään.

iPad ei tästäkään huolimatta jää veneessä työttömäksi, sille on suunniteltu virka Lowrance networkin apunäyttönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.