Jigikalastus koukuttaa

Hankkimani kakkossetti on ollut kovassa käytössä ja osoittautunut hyväksi ostokseksi. Lähes jokainen kaveri, joka on käynyt kanssani kiertelemässä karikoita on jäänyt lajiin koukkuun. Enkä ihmettele yhtään. 

Olen saanut valtuutuksia hankkia jigipaketteja, luonnollisesti itsekkin olen ottanut pieniä kylmätyyppejä kasatuista seteistä.

Tällä kertaa vavaksi tuli hieman halvemman hintaluokan Okuma Avenger Gold 6ft vapa, kelaksi Pennin Battle 1000 ja siimaksi TUF:in 0,10.

Okuman vapa on varsin komea ilmestys. Takakahva on korkkia ja itse vavan väritys kullan keltainen. Desing mielestäni todella onnistunut. Omaan Yoshino Lordiin verrattuna vapa vie ulkonäköpisteet. Okuma on IM6 hiilikuitua, kun taas Lordi IM9. Tarkoittaneen, että Okuma on hieman raskaampi.
Vapa kuin karkki.
Vapa on 4-18gr painoille. Jos vähäisellä kokemuksellani kuvailisin Yoshino Lordia melko kärkitoimiseksi n. 1/3, Okuma on hieman kokotoimisempi, ehkä lähempänä 2/3. Jännä nähdä kuinka tämä vaikuttaa kalastuksellisesti. Kohdekala tälläkin setillä tulee olemaan ahven, joten tartutus ei tarvitse olla niin terävä kuin kuhalle. 
Penn Battle 1000
Siinä missä kelanpuola jäi jonkin verran vajaaksi 92 metrillä 0.10 Power Prota.,0.10 Tufin 110m puolaan jäi vielä reilusti  siimaa varastoon kelan täytyttyä.
Penni on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan passeli kela alle 100e luokassa, joten turha alkaa etsiä uutta tuttavuutta. Huonolla tuurilla kouraan sattuu huonompitoiminen malli. Toki, jos Battlea ja toista kelaani, Okuman Heliosta vertaa on niissä joitakin eroja, niistä enemmin kunhan kokemusta kertyy. Hintaakin löytyy tuplat, joten syytäkin löytää jotain syitä kovemmalle hinnalle.
Heittopituudet Pennillä 0.10 ja Okumalla 0.08 kuidulla on suunilleen samaa luokkaa. Jigailussa tällä ei ole suurempaa merkitystä, koska veneellä voi ajaa lähes kalapaikan päälle.

TUFin siiman otin puhtaasti Honkkarin myyjän suosituksesta. TUF on halvemman hintaluokan siima ollessaan lähes puolet halvempaa kuin nyt testissä olevat Power Pro 0.10 ja Berkley 0.08. Aika näyttää kuinka siimojen ominaisuudet eroavat ja saako kovemmalla panostuksella parempaa.
Tilauksen mukana tuli omaan käyttöön Berkleyn Whiplash-kuitua.
Kuten huomaa, pieniä eroja vetoluujuuksilla.
Alkukokemukset TUFista oli erinomaiset. Siima puolautui nätisti ja on muodoltaan lähimpänä pyöreää käyttämistäni siimoista. Siiman pinta on kovahkoa ja solmujen teko tosi helppoa.

Jigit ja jigipäät valitsin puhtaasti omien kokemusten perusteella. Päiksi 5, 7, 10, 14gr Kamakatzuja 4/0 koukulla. Jigeiksi tuttuja ja turvallisia Waken 4,5" matoja. En näe mitään syytä miksi käyttää pienempää koukkua, 4/0 istuu tosi hyvin 4,5" toukkaan ja vauraampi kala tarttuu mainiosti.
Waken 4,5" toukka.
Bottom Special ja Pure White on osoittautunut toimiviksi.
 

Hintataso setillä on noin 150e luokkaan. Mielestäni tähän hintaan saa jo oikein laadukkaan paketin.

4 kommenttia:

 1. Moro, saadaanko joskus jigailusta videota?

  VastaaPoista
 2. Moi,

  Videota tulee, materiaalin keräys on käynnissä.

  Heittokalastuksen kuvaaminen on huomattavasti haastavampaa verrattuna vetouisteluun. Eiköhän ajan kanssa tule jotain julkaistavaakin matskua ulos.

  VastaaPoista
 3. Millainen vapa on ahvenen jigailussa? Olisi tarkoitus ostaa halvalla sama vapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapa toimii hyvin kevyessä ahvenen jigauksessa. Raskaammilla painoilla ja isommalla kalalla ruutia voisi olla vähän enemmin.

   Poista

Kommentoi.