Ahvenkauden avaus.


Kesä on työelämässä varsin kiireistä aikaa. Heinäkuun ensimmäinen täysi kalastuspäivä venyi puoleen kuuhun asti. 
Satunnaisia iltapistoja olen tehnyt pitkin kesää. Yleensä nämä on olleet lähinnä maisemien katselua, kalat eivät ole kalamiehen keskittymistä juurikaan häirinnyt. Nyt kesä on vierinyt jo sen verran pitkälle, että on aika aloittaa ahvenen jigaus vakavasti.
n. 400gr raitapaita
Ranteet oli selvästi ruosteessa: pienien haukienkin kanssa oli pulassa kajakin vieressä, sopivat nostovälineet (haavi ja boga) unohtui luonnollisesti rantaan, kaupan päälle vielä pudotin irroituspihdit pohjaan temutessa pikkuhauen kanssa.

Puolenpäivän tienoilla siirtymällä keskellä tasaista "pöytää" oli kaiussa lupaavan näköistä hässäkkää. Peräisin linkkuun ja nopea heitto takaviistoon. Jigi ehti vajota ehkä metrin pari, PAM, eka n. 800gr ahven täräytti 135mm Shadiin. Ajoahvenparvi! Kolme 5-10m heittoa ja jokaisella saman kaliberin tavaraa kyytiin. Neljännellä heitolla tämähtikin kunnolla, olin aivan varma että taas oli hauki saapumassa irroitettavaksi (näitä tullut koko aamuna, ehkä 20-30kpl)...
Vaan ei. Siinä vaiheessa oli pakko löysätä jarrua pari naksua, kun pintaan lipui noin 50cm raitapaita. Parit syöksyt pohjan tuntumaan ja sittenhän se tulikin kajakin viereen pärskyttelemään. Suorastaan nauroi mulle! Siimasta ei enää tätä uskaltanut nostaa. Pari kertaa koitin ottaa niskasta otetta mutta luiskahti pois. Kolmannella kerralla oli tarkoitus napata alaleuasta tukeva ote. Pieni huti sitä yrittäessä ja siinäpä se sitten oli. Kala irti.
Ase TODELLA suuren ahvenen nöyryytykseen.
Sitä odotellessa...
Eipä tullut mökin takan reunustalle vieläkään täytettyä + 1.5kg ahventa. 
Kyllä mie sen vielä tänäkesänä jostakin kaivan.
Karvaan pettymyksen paikkailua illalla.
Sää ei voisi paremmin kalamiestä suosia. Lähes tuuleton päivä ja aurinko lämmittää puhtaalta taivaalta.
Alkukesästä leijonan osa ajasta vesillä on mennyt Insight Genesis karttojen luotauksia tehdessä. Nyt alkaa olemaan aika alkaa hyödyntämään karttojen dataa käytännössä. Erohan on aivan huikea, jos otetaan verrokiksi esimerkiksi Navionicisin kartat.
Genesis vs. Navionics
Noin 10m heitto kajakin keulasta klo 2 suuntaan tarjosi komean ahvenen.
Moni on ihmetellyt miksi asensin kajakkiin Point-1 GPS-suunta-antennin.

Nyt, kun Genesis-kartat alkavat kalapaikoilta olemaan siinä mallissa, että voi keskittyä kalastukseen on kuvin helppo kertoa tarkan suuntatiedon edut.
Normaali GPS-suunta toimii luotettavasti vain liikuttaessa. Näinollen ankkuroidussa veneessä siitä ei ole iloa. Vene pyörii milloin missäkin asennossa kartalla. Point-1 suuntatiedon avulla tiedän aina mihin suuntaan kajakin keula osoittaa suhteessa karttaa. Lisäksi hyödynnän karttanäkymässä suuntaviivaa ja alueympyröitä, joiden avulla on helppo hahmottaa kuinka kauas heitto pitää tehdä, että tavoittaa esimerkiksi matalikon harjan. Suuntauksena pidän kartassa heittokalastaessa poikkeuksellisesti "suunta ylös" vaihtoehtoa.
Normaali kalapaikan etsimis näkymä.
Vertikaalijigauksessa pudotan structurekuvan pois, jolloin saan kaiulle käyttöön lisää pystypikseleitä.
Enää ei ole kalan saanti karttadatasta kiinni, vielä pitäisi saada kalamiehen ranteet kuntoon.

Jotenkin tällä hetkellä vähän sekava fiilis kalastuksen kanssa. 

En tiedä pitäisikö huolestua vai onko tämä ohimenevää. Yamarini pölyyntyy laiturissa, mittarissa alle 10 tuntia. Kajakki on haukannut leijonanosan kalastusajasta, se vaan on niin helppoa ja rentouttavaa. Ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä. Uskon, että syksyllä taas lohikärpänen puraisee.

Sehän on pääasia harrastuksissa, että on hauskaa. - sitä on ollut! Suosittelen ehdottomasti jokaista kajakista kiinnostunutta käymään koeajolla.

2 kommenttia:

  1. Todella mahtava setuppi, veneen möin minäkin ja kajakilla mennään.

    VastaaPoista
  2. Tuli nälkä kun näki noi fileet! ;P

    VastaaPoista

Kommentoi.