12.10. Saimaa

Kerrankin säätiedoitukset miellytti silmää, luvassa syksyinen päivä Saimaalla kevyessä länsituulessa.

Aamulla Klasu kyytiin ennen kukonlaulua ja suunta kohti Taipalsaaren rannikkoa. Hyvissä ajoin ennen auringonnousua oltiin valmistettu vene ja tehty noin 5km siirtymä kalapaikoille. Pyynnöt laskettiin puuskittaiseen sivumyötäiseen erästä kanjonia mukaillen.

Ennen yhdeksää kelailtiin jo ensimmäinen alamitta veneeseen. Klasu on lähtenyt mukaan järvilohien vapaaehtois-merkkaamis porukkaan, joten kaikki veneessä käyvät alamitat saisivat merkin selkäevän kylkeen. Mielenkiintoista seurata kuinka lohien leimaaminen tapahtuu.
Sain myös projektista videoklippiä jota laitan näkyviin, kunhan saan matskut edioitua kivikautisella koneellani.

Lokit olivat reisana koko aamupäivän, välillä tulivat todella röyhkeästi syöttien kimppuun ja kerran saivat syötin suuhunkin asti. Todella inhoittava projekti irroittaa huutavaa lokkia koukuista.Tämän takia ei juuri syöttejäkään voinut katsella, ärsyttävät siipiniekat haittasivat toimia oleellisesti!

Kaiku piirteli todella mukavia parvia koko aamun ajan, alkaa kalaparvet löytymään sieltä, mistä aikaisempinakin syksyinä.

Myös toinen alamitta niitattiin aamun aikana.
Ennen puoltapäivää syöttien vaihdon yhteydessä 20gr takaa oleva salakka kelpasi vähän vauraammalle kalalle ja plaanari töksäytteli hieman taaksepäin. Kohta veneen lattialla köllötti "lohiloman" ensimmäinen mittakala, 61cm / 2800gr lohi.

Alueella josta kala lähti oli parvia aivan "huttunaan", pyörittiin pari - kolme kertaa spotin yli, mutta paikalla oli vain yksi alamitta.

Iltapäiväksi suunnattiin alueelle, jolla olen pyörinyt viimeisen viikon ajan ja ihastellut parvia. Ajatuksena oli, että nyt sieltä löytyisi myös syövää kalaa.

Tuntui kuitenkin, että syönti tyrehtyi lähes kokonaan. Neljään asti saatiin vetää ilman mitään tapahtua, sitten taas alamitta kolkutteli takilassa. Tässä vaiheessa tehtiin päätös, että lopetellaan viiden aikaan.

Kello löi viisi, eikä kuullunut tapahtumia - alettiin kelailemaan pyyntöjä ylös.
Kun vedessä oli enään 3 syöttiä lähti uloin (sen puolen ainut plaaneri) ja vauhdilla. Kerrankin räikkä soi ihan oikeasti ja kala tempoi siimaa ulos mahtavalla voimalla. Kun saatiin plaaneri laukaistua ja siima tiukalle tämähti toiselle puolelle lähes samanlaiset lähdöt, siimaa pihalle ja lohi hyppi veneen takana.
Hieman epäuskoinen olo oli, kun 3 vavasta kahta vietiin suhteellisen kovalla voimalla. Nopeasti kuitenkin kalat väsyivät ja ensiksi haavittiin 62cm ja 3kg kala, hetkeä siitä myöhemmin 63cm ja 3,3kg. Alkavat lohet olemaan jo mukavan mallisia.

Uskomaton lopetus päivälle, jotenkin tuntuu, että tästä on suunta vain alaspäin.
- Toivottavasti ei ole.

Nyt on syyskausi kunnolla aloitettu ja kalan makuun päästy. Seuraavalla kerralla, jos samanlaiseen syöntiin törmään saa kyllä osa kaloista vapauden.

Seuraava vetosetti tulee olemaan pe, la ja su. Olisihan se mukava saada 70cm rikki noin lihavalla lohella, ei olla kaukana 5 kg punalihaisesta siinä vaiheessa...

Syksy on vasta alussa!

Aika paljon videotakin tuli keikalla kuvattua, en vaan tähän hätään ehdi pätkiä editoimaan joten matskua tulee esille myöhemmin.

Saldoa:
Vesillä: 10h
Bensaa: 18l
3 kpl lohia
61cm 2800gr
62cm 3000gr
63cm 3300gr
4kpl merkattuja alamittoja 34-42cm
Veden lämmöt: 11,5
Paineet: 995 ++

1 kommentti:

  1. Onnittelut, nättejä lohnia! Liekö täyden kuun taika avittanut...

    VastaaPoista

Kommentoi.