Kestävä kalastus, herrasmies säännöt. Ilmaan heitettyjä korulauseita?

Tämän kirjoitus ei ole kohdistunut kehenkään.
Tarkoituksena on vain herättää ajatuksia kuinka Me, urheilukalastajat, voisimme tehdä kalavesistämme vieläkin parempia.

Taas on syksy tullut, sen myötä myös vedet viilenneet ja lohi aktivoitunut. Lajin luontaiseen selvitymiseenhän kuuluu kova tankkaaminen kylmää talvea varten.

Se näkyy myös saalismäärissä ja sitä kautta venemäärissä vesillämme. Hienoja onnistumisia tulee veneeseen jos toiseenkin, joihinkin veneisiin useampiakin. Mikä piru meidän olkapäällä istuu siinä vaiheessa, kun veneeseen vinssataan kolmatta, ellei neljättä kalaa ja taas pappi heiluu. Jääkö järki rantaan, kun moottori hörähtää?

Onhan se totta, että lohisesonki on lyhyt ja silloin se on hyödynnettävä. Jotenkin vaan en pysty jakamaan veneluiskalla iloa miehen kanssa joka on lahdannut 5-10 keskenkasvuista lohta. Mitään vääräähän kalastaja ei tee, lakimitta on 50cm ja saaliskiintiötä meillä ei ole.

Pieni aktiivisten kalastajien ryhmä on alkanut pitämään herrasmies sääntönä 60cm alamittaa, se on todella hieno asia ja iso harppaus kohti oikeaa suuntaa.
Sitä on hankala kuvailla kuinka typerältä se ajatus tuntuu, että jos minä lasken 58centtisen lohen kasvamaan fiksuun kokoon niin todella suurella todennäköisyydellä seuraava, ehkä jo samana päivänä, saman kalan saava kalastaja papittaa sen kylmäksi.

Mitään tälle ei mahda, alamitat on mitä on, mutta olisihan se aivan käsittämättömän upeaa, että tietäisi vapauteen lasketun pullean kalan saavan syönnöstää itsestään entistä suuremman, ehkä jopa sen mittaluokan lohen, että se tarjoaisi kalastajalle niitä kaivattuja elämyksiä.

Minun mielestä 55cm kalalla ja urheilukalastuksella ei ole juurikaan tekemistä keskenään, kala jaksaa sen yhden syöksyn tehdä, sitten voi vääntää kelasta jarrun kiinni ja kelata veneen viereen.
Tässä vaiheessa pitäisi haavin sijasta kaivaa esille irroituspihdit ja päästää kala kasvamaan.
Jos kala saisi vielä yhden talven ja kesän myllertää pitkin hottaparvia, ensi syksynä tarjolla olisi niitä elämyksiä kunnon kalan kanssa. - Tai vielä parempaa, kala kasvaisi kutukypsäksi ja päätyisi Piellisjoelle luovuttamaan kallisarvoisia geenejään tuleville poikaskatraille.

Onko se kalamiehen kateus niin kova, ettei kestä sitä ajatusta että joku muu saattaa kalan saada?
Aina pitää muistaa se, että järvilohi on täysin istutusten varassa elävä laji ja niitä ei vaan putkahtele uusia kuin sieniä sateella. Kanta on täysin riippuvainen Piellisjoen nousukkaista, eli niistä hopeakyljistä, jotka Saimaan aluella syönnöstävät.

Toivottavasti tämä teksti pelastaisi edes yhden alle 60cm järvilohen turhalta kuolemalta.

Toisaalta, joskus tähdet vaan sattuvat kohdalleen, kalaa tulee ja tulee, useampi +60cm saattaa soittaa räikkää päivän mittaan.
Myös niitä voi kyllä laskea kasvamaan, järvilohelle paljon parempi paikka on Saimaan syvänteet kuin minigrip pussi pakkasessa.

Et ole yhtään huonompi kalamies, jos silmämääräisen punnituksen jälkeen annat lohelle vapauden.

7 kommenttia:

 1. Totta puhut, tuo 60sm pitäisi saada Saimaan alueella lohen viralliseksi alamitaksi, miksei taimenellekin.

  VastaaPoista
 2. Kävin sunnuntaina saimaalla ja sain 61cm lohen veneeseen, joten ajattelin laittaa pillit pussiin ja lähteä kotia. Yhdestäkin tuollaisesta lohesta riittää syömistä muutamalle hengelle. Toivottavasti tuo alamitta raja tulee nousemaan siihen 60cm lähivuosina.

  VastaaPoista
 3. No siis 60cm on lohen alamitta ainakin paasivedeltä kuurnalle, mihin siis matka tyssää.

  VastaaPoista
 4. Jos tuohon malliin porukka tappaa määrää, niinkuin on ollut joillain onnekkailla tapana ja sitten vielä elvistellään netissä kaloilla, niin pahaksi menee. Samalla tehdään karhunpalvelus itsellekkin kun suurena kalamiehenä esiinnyttään ja tilataan lisää porukkaa trailereineen alueelle. Näin se lumipallo pyörii. 2-3 kalaa/pv./vene + 60 cm alamitta.

  VastaaPoista
 5. Vapamäärä max. 6 kappaletta ja venekohtainen,tämä nykyinen systeemi on täysin perseestä,yhdistellään kaikki mikä vaan on vähänkään mahdollista ja vielä vähän päälle,jopa 15 vavan veneitä näkyy saimaalla ja samalla puhutaan lohen suojelusta ja alamitoista,voi hyvää päivää! Jos 6:lla vavalla ei saa kalaa niin ihme ja kumma,ilmeisesti sillä määrällä ei saa riittävästi eli olisko ahneudella mitään tekemistä asian kanssa?? täh

  VastaaPoista
 6. Tietyiltä kalastusaluelta on varmistettu, että lupia on mahdollista yhdistää. Tämä keskustelu on käyty moneen kertaan.

  Asioista on ja pitääkin olla monta eri mielipidettä.

  Minun mielestä vapamääriä suurempaa tuhoa tekee kalastaja joka pistää kaiken kylmäksi mitä veneen laitojen sisäpuolelle saa.

  Onko se ahneutta, että laskee reissun ainoan mittakalan kasvamaan siinä toivossa, että sen saisi siiman päähän vieläkin suurempana tulevaisuudessa?

  Saaliskiintiöt max. 2 kalaa per vene + 60cm alamitta olisi iso harppaus järvilohen selviämisessä.

  VastaaPoista
 7. Loistava kirjoitus. Alamitat 60cm ja päivä kiintiöksi 2kalaa. Vapa määrällä ei ole väliä kalakantoihin näillä rajoituksilla ja miksi haitata hyvää harrastusta ja isolla vapamäärällä kalastavat maksavat 95 prosenttisesti luvat ainaja. Koska eivät ota riskejä ja jos laitat kymmeniä tuhansia kalustoon niin onko muutamalla kympillä tai satasella väliä....Ja kalojen eduksi lupatulot pitää käyttää...

  VastaaPoista

Kommentoi.