Kaluston syyshuolto

Hondan tuntimittariin on kertynyt jo sen verran tunteja, ettei syksyn kalasteluja viitsi samoilla öljyillä ajella. Muutenkin vene on saanut päällensä melkoisen määrän nokilaskeumaa, joten pieni huoltopäivä on paikallaan.

Suorastaan kadehdin niitä, jotka pystyvät ajelemaan veneellä satoja tunteja ilman huoltoja. Omat hermoni ei sellaiseen pystyisi. Jos tuntimittarissa on huollon vaatima määrä tunteja, on huolto yksinkertaisesti tehtävä ennenkuin saan mielenrauhan asiasta. Monet pitävätkin huoltotoimiani yliampuvina ja rahan hukkaan heittämisellä. Kuitenkin "oikein" tekemällä nukun yöni kunnolla, sitä ei voi rahalla mitata.
Varaosamyyjät kiittää huoltointoilusta.
Pesulitkua ja öljyä Hondalle.
Ohjelmassa pesu ja moottorin ns. puolenkauden huolto. Sisältää rasvauksen, moottoriöljyn suodattimen, moottori- ja peräöljyjen vaihdon. Syksyn kelit on ollut mahtavat, nytkin aurinko paistoi kuin keskikesällä ja huolto oli suorastaan ilo suorittaa.
Peräöljyä.
Väri hyvä, ei vettä havaittavissa.
Propussa olevassa magneetissa oli jonkinverran mujua. Se kuuluukin asiaan.
Putsattu magneettiproppu.
O-renkaat vaihdan aina, kun avaan proput.
Moottoriöljyillä ajan yleensä 100h, jonka jälkeen vaihdan ne imupumpulla. Suodatin vaihtuu 200h välein, samalla vaihdan öljyt propun kautta, jolloin varmasti kaikki vaihtuu. Peräöljyt vaihtuu kerran kaudessa, kesäkauden jälkeen.
Viime syksyisistä täyttöongelmista viisastuneena  löytyi varaosatiskiltä Hondan perään sopiva adapteri.
(pumpun liittimessä on tuumanousu ja enpä sitä vuosi sitten tajunnut)
Siistiä peräöljynvaihtoa. Ainankin teoriassa.
 Käytännössä kirkas silikoniletku luiskahti irti pumpusta. Sitten olikin öljyä vähän joka paikassa.
Peräöljyprojektin jälkeen sormet olikin sen verran öljyssä, että loput kuvat jäivät ottamatta.

Muutamien öljynvaihtokertojen jälkeen on alkanut ihmetyttämään Hondan ohjekirjassa mainitut öljymäärät. Manuaalin mukaan perään menee 0.95 litraa, nyt sain menemään noin 800ml. Sama määrä meni viime syksynäkin, piti ihan tarkistaa jemmaan jääneestä vajaasta purkista.

Heittoa on myös moottoriöljymäärissä. Ohjekirjan mukaan suodattimen kanssa tilavuus on 4.4 litraa. Nyt suodattimen kanssa sain 4 litran kannulla menemään öljyä tasan 4litraa, jolloin öljytaso on ylärajassa. Toki koneeseen jää hieman öljyä linjastoihin jne, mutta 10% kokonaismäärästä?

Rasvauksen yhteydessä otin potkurin pois rasvatakseni potkuriakselin. Tämä kannatti, "siimaleikkurista" löytyi metri-pari siimaa. Ei mitään hajua milloin siimat on sinne päätynyt, mutta hyvä että tuli tarkistettua. Onneksi ei ollut menny akselille asti stefaa hankaamaan.

Tämäpäiväisen huollon jälkeen olisi tavoite selvitä laiturissa suoritettavalla moottorinöljynvaihdolla loppukausi,vene nousee seuraavaksi trailerille, kun kausi on pulkassa.

Veneen pohja oli selkeästi pesun tarpeessa. Ennen trailerille nostoa tein huippunopeuskokeet melko tyynessä kelissä. Vene kulki n. 48km/h.
Pestyä ja pesemätöntä
Heti noston jälkeen tein alustavan pesun painepesurilla, jolloin pohjasta lähtikin aikamoinen kerros limettynyttä likaa. Myöhemmin suoritin vielä lisäpesun StarBriten Hull Cleanerilla.
Pohjan epoksi on kellastunut jonkin verran, tämä ei itseäni juuri haittaa koska veneen paikka on vedessä. Joskus tulevaisuudessa myyntihetkellä tämä saattaa tietysti olla rasite, värihän on helposti korjattavissa; hiotaan epoksiin tartuntapinta, vedetään kerros epoksia ja sen nihkeään pintaan sävytetty akryylipolyuretaanimaali esim. Normadur 50 tai Temadur 50.
No problem.

Hieman yllätti, että epoksi kellastui vain reilusti vesilinjan alapuolisista osista. Vesiajassa olevat maalit on täysin samanväriset kuin keväälläkin.

Huollot tehty ja vene takaisin veteen. Kylläpä oli pohjanpesulla vaikutusta vauhtiin. Huiput nousi 10km/h -> 58km/h (31kn) ja plaaniin nousu tapahtui hetkessä. Trimmiä pystyi käyttämään paljon reilummin, ennenkuin luisto alkoi. Ehkä pitää harkita pesua hieman useamminkin?

En ole tainnut muistaa mainita kuinka epoksi vaikutti huippunopeuteen. Vuosi sitten veneen huiput olivat 63km/h ja nyt 58-59km/h. Peräpeiliin on tullut 2 uutta anturia ja pohjassa epoksi. Painoa tullut n. 50kg muutenkin lisää, joten vaikutus mielestäni hyvin pieni hyötyyn nähden. Luonnollisesti matkavauhti on reilusti alle huippujen, mutta onhan sitä mukava tehdä havaintoja mikä vaikuttaa mihinkin.

1 kommentti:

  1. Meillä puolestaan keväthuolto tulossa. Ei kovat erot, vaikka painoa noinkin paljon tullut lisää. Meidän Honda perämoottori pitäisi viedä huoltoon lähiaikoina. Olisikin kiva saada kaikki valmiiksi suhteellisen pian, pääsee sitten vesille.

    VastaaPoista

Kommentoi.