Kaiutinkaaos

Kukapa voisi uskoa, että veneasennuksien haastavin työvaihe on äänentoiston asennus? Niin on ollut minun kohdalla kolmessa viimeisessä asennuksessa. Kaiuttimien varoetäisyydet kompasseista ja muista herkistä laitteista on sitä luokkaa, että alkaa pienemmistä veneistä metrit loppumaan kesken.

Tälläkin kertaa sopivan paikan löytäminen kahdelle 6.5" kaiuttimelle alkoi tuntumaan mahdottomalle tehtävälle. Kaavailemani paikka takatilassa kariutui Point-1 varoetäisyyksiin.
Suunnitelma 1.
- Hyllytetty-
Itsepäinen kun olen en uskonut kaiuttimen sotkevan kompassia 30cm päässä ollessaan. Muutama koeajo vesillä kaiutin suunniteltun asennuspaikan lähietäisyydellä kuitenkin osoitti, ettei järjestelmä tule toimimaan oikein.

Muistakaapa kaikki huomioida varoetäisyydet asennuksissa niin välttyy monelta vastoinkäymiseltä.

Sinällään mielenkiintoista, että Point-1 kalibrointi meni läpi ongelmitta, mutta kompassi ei silti toiminut kunnolla. Venettä kääntäessä asteet vaihteli epälineaarisesti ja suuntanuoli näytti oikein vain muutamalla suunnalla. Suuntakompassin toimivuus on helpointa testata karttanäytöllä laittamalla veneelle suuntaviiva. Sitten vain tähtäilee veneen keulaa kartassa näkyviin kohteisiin. Kartan ja maaston täytyy osua kohdalleen kompassin toimiessa oikein.

Ja sitten takaisin kaiutinosastolle...

Kuten on käynyt jo ilmi, Alutrollissa ei ole pulpettia johon laitteita ruuvailla; on vain keulan ja perän rajalliset tilat. Perään asennus ei onnistu joten ainoa vaihtoehto on keula.
Keulapiikissä on pienehkö säilytystila, jonka reikä saa muuntautua osittain kaiuttimien pidikkeeksi.
Jottei projekti olisi liian helppo jää kaiutin kantamaan noin 20mm. Lisäksi alareunassa on 4mm levy kantattuna asennuspaikan eteen.
Eihän se sinne mahtunut.
Kevyt sipaisu kaiuttimen rakenteista ja ahtaus on historiaa. ;)
Alutrollin tyyliä mukaillen asennukseen lisätään hieman alumiinilevyä.
Levy saanut muotonsa.
Mittausta, mittausta ja mittausta.
Taas tuttuun tapaan mittanauha on pysynyt kädessä enemmin kuin mikään työkalu. 
Pikkuhiljaa..
Palkkio huolillisista mittauksista on kerralla onnistunut levy.
Hahmoittelua.
Kaiuttimet eivät saisi olla senttiäkään korkeammat, tai asennus olisi jäänyt tekemättä.
Valmis lopputulos.
Kaiuttimien väliin mahtui vielä nyrkin mentävä reikä, keulapiikkiin mahtuu esimerkiksi rantautumisköydet.
Niin löysi kaiuttimet paikkansa Alutrollin keulasta. Seuraavalle kerralle jäi vielä SonicHubin asennus ja keulamoottorikin odottelee autotallin nurkassa asennusta. Nämä pitäisi olla läpihuutojuttuja tämänpäiväseen verrattuna.

Ja niin tosiaan. Myös tämän tehdyn asennuksen päällä leijuu kysymysmerkkejä. Pitää vaan toivoa, ettei keulaan asennettavan MotorGuide X3i kompassi ole kauhean herkkä magnetismille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.