Antureiden asennus

Luonnollisesti kalavene varustellaan asianmukaisesti. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeeksi alumiinivenettä rakentanut. Laitetaan leikkuulaudat, vanerit ja sikaflex syrjään, otetaan tilalle ruostumaton teräs, ruuvit ja mutterit. Tämä tulee olemaan kevään viides ja samalla viimeinen laiteasennus.
Kaikki alkaa tarkasta suunnittelusta.
Kaikuluotaimeksi valikoitui erinomaisten aiempien kokemuksen perusteella Lowrancen Carbon - sarjan laite Airmarin TM150 Chirp- anturilla. Lisäksi peräpeiliin asennetaan Lowrancen 3D anturi ja 3D-kaikumoduli.
Alutroll 450e alkuperäinen anturinkiinnitys paikka.
Vaikka nykyveneissä otetaankin laiteasennukset hienosti huomioon joudutaan tälläkertaa hieman soveltamaan, jotta molemmat anturit saa perään ilman peräpeiliin poraamista. Kysyin Alutrollilta onnistuuko peräpeilin kaikujalustan jatkaminen hitsaamalla, sitä ei suositeltu perän koteloon ruiskutetun uretaanin takia.
3mm ruostumaton levy saa toimia asennusalustana. 
Itse projekti on pääasiassa pelkkää mittailua; jos työvaiheisiin itsessään kului vajaan tunnin verran niin työntömitta/vatupassi ja mittanauha pyörivät käsissä vähintään pari tuntia. Teräksen työstössä toleranssit on pieniä ja parin millinkin heitto saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia asennuksia tehdessä.
Ensiksi kiinnitin levyn kiinni alapulteilla, jonka jälkeen mittasin loppujen pulttien paikat. 
Itse levyn kiinnityksen teen 4x6mm HST pulteilla. Pultit tulee niin ulkoreunoihin alkuperäistä jalustaa kuin mahdollista. Tällöin nämä tukevat parhaiten "sivusiivekkeitä". Jos 3mm levy osoittautuu liian ohueksi löytyy yläreunasta 20mm kanttausvara jolla viimeistään levyn saa jäykäksi. En usko sitä tarvittavan. Anturit kiinnitin 2x 5mm pulteilla.
Ahtaat välit vaativat luovuutta.
Kolme tuntia porailua ja mittailua niin projekti alkaa olemaan valmis.
Antureiden johdot niputin spiraalilla.
Asennuksesta jäi kysymysmerkiksi se haittaako peräpeilin ja levyn väliin tullut 20mm rako antureiden toimintaa. Se selviää vain kokeilemalla ja on helppo korjata kanttaamalla alareunaan viiste.

Alutroll on stepin lähempänä vesillelaskua. Vielä löytyy tehtävälistasta "muutama" työvaihe.
Hiljaa hyvä tulee... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.