Plaanarikalastukseen päivitystä

Lehdet alkaa tippuilemaan puista, selkeät syksyn merkit on jo ilmassa.

Pikkuhiljaa pitää alkaa kääntämään ajatuksia vetouistelun suuntaan. Mikäs olisi mukavampi aloitus syksyn kalasteluille kuin jotakin uusia leluja veneessä?

Plaanaripuoli on pysynyt samana jo lähes 4 vuotta. Olenkin ollut nykyisiin Reelmasterin tekemeniin Norpan tapaisiin pikkuplaanareihin todella tyytyväinen. Monet pikkukelkat on ollut kokeilussa, mutta aina niistä löytyy jotakin pientä viilattavaa. Niin myös näistä nykyisistä.
Reelmasterin kelkka
Kuitenkin ominaisuudet näillä on mainiot, kestää painotuksia 200gr asti ja houkutuslevytkään ei ole ongelma. Kellukkeen ansiosta sisämutka ei sukeltele jyrkissäkään käännöksissä. Parhaillaan ollaan vedetty 5 kelkkaa puolellaan jolloin uloin on 200ft päässä veneestä, hyvin toimii. Tämä tietysti vaatii optimaaliset tuuli-olosuhteet.
Riitasoinnut rivissä
Pikkuplaanareille suurin kompastuskivi on kalan tärpin jälkeinen tilanne. Plaanari laukeaa ja valuu siimapainoa vasten. Tämä nyt on vielä ihan ok, mutta siinä vaiheessa, kun kelkka lepää painoa vasten se muuttuu yleensä syvääjäksi, se on todella raivostuttavaa. Käytännössä kalastaja joutuu väsyttelemään kalan sijasta plaanaria. Kala saa helposti löysää siimaa. Sellaista pikkuplaanaria en ole vielä löytänyt joka ei jossain vaiheessa väsytystilannetta käy pinnan alla lisäämässä vastusta.

Koitetaanpa jotakin uutta, isoja kelkkoja!

Isoilla kelkoilla vetämisen kokemukseni rajoittuvat pariin kertaan, kun olen kaverin kyydissä ollut kalassa. Tällöin vedettiin raksia ja saalistakin saatiin, joten puheet isojen kelkkojen toimimattomuudesta raksien kanssa periaatteessa on jo kumottu.

Hauskaa pitkästä aikaa värkkäillä jotakin, mitä koskaan aikaisemmin ei ole tehnyt. Lähes kaikki tuotteet on jollakin tapaa "uusia" ja puhelinlangat on käyneet kuumina, kun olen lypsänyt kavereilta tietoa kuinka mikäkin kannattaa olla. Myös kalustohankinnoissa olen suurimmalti osaksi luottanut kavereiden neuvoihin. Kiitos taas kerran kaikille auttaneille!
Keloina Patriotin Roll-Onit
Selkänarun määrää en oikein osannut päättää, ensiksi ajatuksena oli laittaa 45m per kela, mutta kuulosti vähältä Laitetaanpa siis 90m per kela, eipä heti lopu kesken
Selkänarulle oli niin monta eri vaihtoehtoa kuin oli suosittelijaakin. Oli verkon alapaunaa, tennismailan jännettä, sädekaidin narua, 1,2mm kuitusiimaa ja normaalia muovinarua...

Aloitetaan harjoitukset tarkoitukseen tehdyllä TUF:in plaanarinarulla.
Scotyn rissat
2kpl tulee mastoihin
2kpl rakennan luoksevetäjät, joilla selkänarut saadaan vedettyä takatilaan, kun laukkureita viritellään
(lisää turvallisuutta, ei tarvitse keikkua laidalla)
Yhtä en vaihda, Scotty Mini Power Grip
Sama laukkuri on palvellut vaikka moitteen sijaa pikkuplaanareissa AS:n kelkoista (2002) lähtien
Näillä näkymin tulen tekemään pieniä muutoksia ripustimen ja laukkurin väliin, protot valmistuu näinä päivinä
Venettä ei ole tällä hetkellä varusteltu kuin pikkuplaanareita ajatellen, pieniä uudistuksia on tehtävä. Oikeastaan ainut oleellinen uudistus on plaanarimastot.
Isokelkka- varustuksen tahdon niin, että kaikki on purettavissa pois, kun niitä ei käytetä. Kelat sijoitan holkkikiinnityksellä oleviin mastoihin, jotka saa nopeasti irroitettua. Mastojen pituutta pohdin pitkään, moni suositteli niin pitkiä kuin vaan ilkeää laittaa, näin alkuun tulee kompromissi, 600mm masto. Jos tuntuu liian lyhyeltä, niin nopeastihan sitä teettää pidemmät. Tai miksei vaikka teleskooppiset?

Kelkoissa tulen testaamaan erästä uutuusmallia. Niistä kokemuksia ja mietteitä sitten, kun olen päässyt tuotteita hypistelemään.

Ensi viikolla olisi tarkoitus lyödä kelkkavarustus paikoilleen ja suorittaa ensimmäiset koevedot.

Perinteinen syksyn kalastelurupeamakin on työnantajalta varailtu; 25.9. - 15.11. välinen ajankohta olisi tarkoitus panostaa kalastukseen koko kesän taukoilun edestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.