Aurinkolasit kalastuksessa

Jostakin syystä olen pitkän aikaa vierastanut ajatusta aurinkolaseista kalastaessa. Keväinen aurinkolasien muovaama pandakarhu-look ei ole houkuttanut millään muotoa. Pidin aurinkolaseja lähinnä imagojuttuna.

Jigailun myötä olen joutunut myöntämään, että aurinkolasit kuuluvat kesäiseen kalastukseen.

Muutaman reissun tihrustin ilman laseja, kuitua oli todella vaikea havaita ja pidemmällä heittoreissulla silmät alkoivat selkeästi väsyä. Ensiksi otin varovaisesti testiin autoillessa käyttämät lasit ja homma helpottui huomattavasti, kuitu näkyi paremmin ja polarisaation myötä myös veden alla jigiä seuraavat kalat erottuivat kauemaa veden alla.
Ohessa videota, jossa vaihellaan kameran optiikan eteen polarisoivaa filtteriä/ normaali näkymää. 
(voidaan verrata aurinkolasien vaikutukseen)

Monesta suusta suositeltiin Oakleyn laseja ja linssiksi Shadow Blue.
Harmikseni mikään paikallinen optikkoliike ei ole kyseisiä laseja hankkinut liikkeeseensä sovituskappaleiksi. Merkkiä kyllä myytiin, mutta sovitusmahdollisuutta ei ollut. Kun kyse on lähes 200 euron laseista, en hankintaa viitsi ihan ilman sovittelua tehdä.

Lasit oli saatava. Muutamia kriteerejä löytyi jotka oli ehdottomasti täytyttävä:
- Polarisointi
- Kestää hyvin päässä, vaikka seisoisi päällään
- Kestävät
- Sangat estävät sivulta tulevan hajavalon = korkeat sangat

Oakleyn sovituspuutteen takia lisättävä vaihtoehdoiksi myös muun merkkisiä laseja.

Liikkeitä kierrettyäni löytyi omaa silmää miellyttävät Jublon Run lasit. Laseissa on fotocromaattiset linssit, eli linssin tummuus säätyy hieman valoisuuden mukaan. Vastaavista linsseistä miulta löytyi hyviä kokemuksia Serengetin linssien kanssa joten valinta oli helppo.
Kunnollisilla aurinkolaseilla jigailu helpottui huomattavasti, siiman näkee kauas. Siiman ja veden kohtaamispaikkaa on helppo seurata ja lukea mahdollisia tärppejä. Tämä oli aikaisemmin paljaalla silmällä lähes mahdotonta.

Karikoita kierrellessä veneen keulan edessä lähestyvät kivenkin havaitsee aikaisemmin ja näin myös turvallisuus paranee.

Nyttemmin hieman kaduttaa, etten ole aikaisemmin harjoitellut lasien käyttöä. Raksihommissa syötin viritys helpottui todella paljon. Nyt ei enää auringon aiheuttamat pintaheijastelut tee kiusaa vaan uinnin näkee virittäessä ilman arvailuja.

Niinhän sitä sanotaan, että ennakkoluulot on kaiken uuden oppimisen pahin jarru. Taas on yksi ennakkoluulo kumottu, monta varmasti on vielä jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.