Iltapalaa

Mikäs sen parempaa kuin tuore kala?

Ahvenen kanssa en täysin tuoreesta pysty puhumaan, koska omalla savustustekniikallani kalat lepäävät merisuolassa reilu 12 tuntia ennen savustusta. Jokatapauksessa, savustus on ahvenelle ehkä se paras muoto valmistaa ruuaksi.
Suhteellisen vauraita kaloja ei montaa tarvitse. Kuvan satsista 2 syöjää söi parikin kertaa.
Oma systeemi on suunnilleen tällainen:
- Kala puhtaaksi, suolet yms pois
- Lisätään kalan sisälle reiluhkosti karkeaa merisuolaa, samaten suolaa hierotaan kalan ulkopintaan 
- Kalat selkä alaspäin kylmään suolaantumaan (tällä tavoin suola valuu selkälihoihin)
- Annetaan maustua seuraavaan päivään
- Savupönttö lämpimäksi ja pari kourallista puruja pohjalle


- Ahvenet ritilälle ja lämpimään pönttöön


- Miedolla liekillä noin 30min savustus. Kun selkäruoto irtoaa nätisti nyppäämällä kalat ulos


- Kiedotaan kalat leivinpaperiin ja annetaan olla puolisen tuntia

Laivakoira + Ahvennyytti maustumassa
Sitten vain ääntä kohti, toimii!

Vaikka suolausaika kuulostaa suhteellisen pitkältä, mielestäni suolasta tulee tasainen eikä missään nimessä liian vahva. Ahvenen nahka on sen verran paksu, että suola imeytyy suhteellisen hitaasti läpi. 

Pitäisi vielä kehittää tapa, jolla heti kalastuksen jälkeen saisi ahvenet savustumaan niin että niissä olisi myös tasainen suola. Nahan avaaminen ja hieno suola tekee pinnasta tönkön ja suurin osa lihasta jää tuimaksi. 

Tarkoitus olisi kokeilla 10% suolaliemellä lutraamista. Ainankin netin mukaan tämä tapa on melko suosittu.

1 kommentti:

  1. Kokeile tehdä tömäkkä suolaliuos ja kasta kalat siihen vasta savustuksen jälkeen?

    VastaaPoista

Kommentoi.