Sitkeys palkitaan?

Ensimmäinen todellinen kalareissu meni vähintäänkin penkin alle. Ei osu niin ei osu. Tästä ei kuitenkaan lannistuta vaan jatketaan täydellä energialla eteenpäin.

Taktiikan vaihdos oli tässä vaiheessa selvä. Suur-Saimaan syvät vedet vaihtui Lappeenrannan kupeessa olevan Pien-Saimaan selkiin joiden keskisyvyys on huomattavasti maltillisempi olettaen että vedenlämmöt ja sitä kautta ahvenen kutu olisi pykälän pidemmällä.
Kalakaveriksi lähti Milla.
Alkureissusta oli hymy stoppareissa. 
Kalastus ottaa voimille.

Nämä vedet tunnen lähes kuin omat taskuni, olenhan näitä lähes 30 vuotta kalastellut toisena kotivetenä. Tuttujen "varmojen" selkäpakkojen ympärillä pyörittelyä tunnista toiseen - kohdekalaa vaan ei meinaa löytyä. Ensimmäisen 2 tunnin aikana taisin tehdä vain muutamia testiheittoja.
Jopa penkat täynnä tyhjää.
Vesi oli täynnä siitepölyä joka piirtyy viistoluotaimen välivesikuvaan.
Lopulta kalat alkoivat löytymään syvän veden vieressä olevien pakkojen reunoilta. Ei mitään hirmuisia kalamääriä, mutta kuitenkin parasta antia mitä tähän mennessä olen löytänyt.
4m pakka ja vieressä 15m vettä.
Penkkassa reilusti kalaa, maalit näkyy myös viistokuvassa. Pakan vasen reuna on noin 10m päässä veneestä.
Tällainen näkymä suorastaan pakoitti laittamaan keulamoottorin taivasankkuriin ja aloittamaan jigauksen. Homma toimii, kun spotti löytyy. Kolmella ensimmäisellä heitolla varovainen tärppi ja värin vaihdon jälkeen kalaa alkoi nousemaan veneeseenkin asti.
Päivän suurin.
Iloa jatkui vain hetken, jonka jälkeen nouseva ukkosrintama pakotti ajamaan välisatamaan evästauolle.
Alutroll 450e & Buster L Proff HT.
Pienet onnistumiset antoivat uskoa omaan tekemiseen. Ehkä ranteet eivät olekkaan enää niin ruosteessa kuin aavistelin. Kuitenkin kohdekala oli edelleen liian hukassa.
Annan kevään edetä viikon - pari ennen seuraavaa täsmäiskua. Veneeseen tulee vielä muutamia pienoisia muutoksia. Kaikenkaikkiaan olen edelleen todella tyytyväinen runkoon.
Kaiteet sai ja tilalle tuli RAM-D kuulia
Liikkunut olen paljon, todella paljon. Vene on käynyt vedessä 4 kertaa ja trippimittarissa on 105km. Kertooko tämä kovasta yrittämisestä vai siitä, että Alutrollilla on vaan hemmetin kiva kurvailla...? :) Bensaa olen saanut palamaan ainoastaan 30 litraa, Yamarinin jälkeen tuntuu, että tämä vene kulkee höyryillä.

Kevään ensi heitot.

En ole juuri koskaan onnistunut kevätkalastuksessa.

Lohenuistelussa onnistumiset alkoivat elokuun loppupuolella ja jigausta en oli juurikaan ennen heinäkuuta harrastanut aiempina vuosina. Tämä kausi ei tee ensimmäisen reissun osalta poikkeusta jo vanhaan totuttuun kaavaan.

Päivän agendana oli laitteiden intensiivisempi testailu, mutta myös kalavälineet olivat pakattuna mukaan.
Scotyn syöttipöytä ja teline käden ulottuvilla oikeassa laidassa.
4 selkää, 38 kilometriä ja 8 tuntia aktiivista jigaamista penkoilla ja selkäkarikoilla. Saldona 2 tärppiä ja yksi ahven. Ei häävisti, jotakin teen selkeästi väärin tai sitten oli vaan todella passiivinen päivä.

Edellisenä iltana rehvakkaasti lupailin savuahventa illalliseksi. Tarjolla olikin makaroonisalaattia. :D
Kalat löytyivät matalan veden vierestä jyrkähköistä penkoista. 
Kaikesta huolimatta rantaan sai palata hymyssäsuin. Laitteisto toimi kaikinpuolin upeasti ja ensifiilikset Alutrollista edelleen todella myönteiset. Vene on juuri niin ketterä pyöritellä kuin kuvittelinkin.
Valikoimissa oli shadia, twisteriä ja vaikka mitä eri kokoluokissa.
Sitä oikeaa ei vaan nyt löytynyt.
Harjattu alumiinilattia osoittautui aurinkosena päivänä niin kuumaksi, että sen päälle on löydettävä joku parempi pintamateriaali. Itselläni asian kanssa ei ole ongelmaa, mutta en aio koiria seisottaa noin kuumalla alustalla.

Harjoittelut jatkuu lähiaikoina... :)

Keulamoottorin asennusta + koeajo nro 3

Narun ja ankkurin kanssa pelaaminen on historiaa.

Viisi vuotta sitä aktiivisessa heittokalastuksessa jaksoikin. Olipa muutaman kerran ankkuri sen verran tiukassa kajakin kanssa, että sai hakea veneen millä sen repi irti pohjasta. :)

Alutrollin myötä pyrin välttämään kompromisseja ja tekemään heittokalastuksesta niin helppoa kuin mahdollista. Veneen keulalle tulee MotorGuiden XI3 sähkökeulamoottori, joka yhdistetään Pinpoint-kaapelilla N2K verkkoon / Carbon- näyttöön.
MotorGuiden runko koostuu kahdesta jämäkästä alumiiniprofiilista. 
Rungossa on jo edellisen omistajan aikana ollut MotorGuiden moottori, joten akut ja tarvittavat rei´itykset veneessä on jo valmiina. Sähköihin teen pienoisia muutoksia, jotta niistä tulee "oman näköiset". Veneen sähköpuolesta teen oman jutun kaavioineen tuonnenpana.
Tuttuun tapaan asennus pulttien mitoitus on tyyliin "sopii kaikkiin veneisiin".
Omaa asennusta helpottaakseen nämä kannattaa lyhentää sopivan mittaisiksi.
Yli puolet vähemmin ruuvattavaa ahtaassa kotelossa.
Akkukotelolta tulee 10mm2 virtakaapelit.
Liitokset tein holkeilla ja kutistesukalla. 
SonicHub2 löysi paikkansa akkukotelosta. Hubin vieressä on keulamoottorin 60A sulake, josta voi tarvittaessa ottaa myös virrat pois moottorilta.
Edellisen omistajan toimesta veneessä on jo valmiina erinomaiset akut.
Keulamoottorille 75Ah ja startti / elektroniikka-akku 55Ah
Jos keulamoottorille on veneen rungon puolesta hyvin tilaa ei itse laitteen asentaminen ole kovinkaan haastava rasti: 4 x 8mm reikää pedille / asennusjalalle, akulta virtojen veto ja näin laite on vähimmäiskunnossa valmiina vesille.
Milla osallistui koeajoon.
Vesille päästyä keulamoottorille suoritetaan vielä 2 eri kalibrointia: Ensiksi suunnataan moottori kolilinjan suuntaisesti ja annetaan tieto laitteelle. Tämän jälkeen tehdään kaksi loivaa ympyrää, jolloin kalibroidaan GPS-antenni.

Pikaisella kopaisulla keulamoottori toimi ongelmitta. Toki laitteen käyttö varmasti vaatii vähän alkuun pientä harjoittelua.

Koeajon toinen tavoite oli tsekata kaikukuvaa. Ensimmäisissä testeissä TM150 anturin asento osoittautui hieman vääräksi. Kalakaaret eivät olleet symmetrisiä. Nyt on asentoa korjattu ja nopealla testillä kuva vaikutti paremmalta.
Kuvaa ensimmäiseltä koeajolta. Kalakaaret ovat toispuoleisia.
Tällä kertaa haasteeksi tuli löytää edes kalaa ennestään oudolta selältä. :D
Kyllähän niitä lopulta löytyi ja ensikopaisulla kuvakin vaikuttaa paremmalta.  
Pikkuhiljaa kaikki suunniteltu alkaa olemaan veneessä asennettuna. Tähän väliin täytyy tehdä muutama kalareissu, jolloin varmasti loput pikkuasiat löytävät oman paikkansa. Joten seuraavaksi on odotettavissa reissurapsaa, jos vaan vapa taipuu. :)

Kaiutinkaaos

Kukapa voisi uskoa, että veneasennuksien haastavin työvaihe on äänentoiston asennus? Niin on ollut minun kohdalla kolmessa viimeisessä asennuksessa. Kaiuttimien varoetäisyydet kompasseista ja muista herkistä laitteista on sitä luokkaa, että alkaa pienemmistä veneistä metrit loppumaan kesken.

Tälläkin kertaa sopivan paikan löytäminen kahdelle 6.5" kaiuttimelle alkoi tuntumaan mahdottomalle tehtävälle. Kaavailemani paikka takatilassa kariutui Point-1 varoetäisyyksiin.
Suunnitelma 1.
- Hyllytetty-
Itsepäinen kun olen en uskonut kaiuttimen sotkevan kompassia 30cm päässä ollessaan. Muutama koeajo vesillä kaiutin suunniteltun asennuspaikan lähietäisyydellä kuitenkin osoitti, ettei järjestelmä tule toimimaan oikein.

Muistakaapa kaikki huomioida varoetäisyydet asennuksissa niin välttyy monelta vastoinkäymiseltä.

Sinällään mielenkiintoista, että Point-1 kalibrointi meni läpi ongelmitta, mutta kompassi ei silti toiminut kunnolla. Venettä kääntäessä asteet vaihteli epälineaarisesti ja suuntanuoli näytti oikein vain muutamalla suunnalla. Suuntakompassin toimivuus on helpointa testata karttanäytöllä laittamalla veneelle suuntaviiva. Sitten vain tähtäilee veneen keulaa kartassa näkyviin kohteisiin. Kartan ja maaston täytyy osua kohdalleen kompassin toimiessa oikein.

Ja sitten takaisin kaiutinosastolle...

Kuten on käynyt jo ilmi, Alutrollissa ei ole pulpettia johon laitteita ruuvailla; on vain keulan ja perän rajalliset tilat. Perään asennus ei onnistu joten ainoa vaihtoehto on keula.
Keulapiikissä on pienehkö säilytystila, jonka reikä saa muuntautua osittain kaiuttimien pidikkeeksi.
Jottei projekti olisi liian helppo jää kaiutin kantamaan noin 20mm. Lisäksi alareunassa on 4mm levy kantattuna asennuspaikan eteen.
Eihän se sinne mahtunut.
Kevyt sipaisu kaiuttimen rakenteista ja ahtaus on historiaa. ;)
Alutrollin tyyliä mukaillen asennukseen lisätään hieman alumiinilevyä.
Levy saanut muotonsa.
Mittausta, mittausta ja mittausta.
Taas tuttuun tapaan mittanauha on pysynyt kädessä enemmin kuin mikään työkalu. 
Pikkuhiljaa..
Palkkio huolillisista mittauksista on kerralla onnistunut levy.
Hahmoittelua.
Kaiuttimet eivät saisi olla senttiäkään korkeammat, tai asennus olisi jäänyt tekemättä.
Valmis lopputulos.
Kaiuttimien väliin mahtui vielä nyrkin mentävä reikä, keulapiikkiin mahtuu esimerkiksi rantautumisköydet.
Niin löysi kaiuttimet paikkansa Alutrollin keulasta. Seuraavalle kerralle jäi vielä SonicHubin asennus ja keulamoottorikin odottelee autotallin nurkassa asennusta. Nämä pitäisi olla läpihuutojuttuja tämänpäiväseen verrattuna.

Ja niin tosiaan. Myös tämän tehdyn asennuksen päällä leijuu kysymysmerkkejä. Pitää vaan toivoa, ettei keulaan asennettavan MotorGuide X3i kompassi ole kauhean herkkä magnetismille. :)

Asennuksia ja johtojen vetoa.

Veneen varustelu etenee.

Seuraavaksi edessä mielestäni työlläin vaihe eli pääelektroniikan johtojen veto ja näytön asennus. Johdotukset olen suunnitellut etukäteen, joten käytännössä homma ei ole kuin asennusta. Huolella tehtynä tämä kuitenkin vie oman aikansa.

Veneeseen rakennetaan kaksi verkkoa:
- Lowrance network, jonka läpi kulkee 3D-kaiun data
- NMEA2000, kaikelle muulle datalle

Teen paremmalla ajalla kaavioit kuinka olen veneen johdotukset toteuttanut.

Ennen johtojen vetoa on syytä etsiä jokaiselle laitteelle oma paikkansa. Alutrollin laitoja kiertää kaiteet, mutta valmistajan mukaan tämä kaide ei olisi kantanut käyttämääni näyttöä. Joudun siis tekemään omanlaisen version RAM-kuulan asennukselle. Tulen käyttämään D- koon kuulaa, jonka kantavuus on noin 5kg.
RAM-D pallon koko yllätti asentajan. Kuula on lähes nyrkin kokoinen.

Alunperin suunnittelin asennusta etualalla näkyvään kaiteeseen.
Nyt jälkikäteen mietittynä asennuspaikan vaihdos oli ainoa oikea ratkaisu.

Päätin hyödyntää kaiteen pultinreikiä asnnuksesta.

Asennuslevy, joka tulee rungon ja RAM-kuulan väliin.

Alunperin meinasin, että levy tulee kiinni vain yhdellä pultilla veneeseseen. Tein muutaman rasituskokeen tällaisella asennuksella ja päätinkin lisätä pienet m6 pultit vielä tukemaan kuulaa. Lisäksi kanttauksen alapuolelle tulee 3mm latta jäykistämään pakettia entisestään.

Kuula asennettuna.

Poikittaistueksi lisäsin väliaikaisesti RAM-varren jalaksi lattiaan. Jos paketti osoittautuu muutaman koeajon jälkeen jämäkäksi korvaan viritelmän 25mm putkella. On selvää, että joku tuki täytyy olla. Laita ei ole sivuttaissuunnassa tarpeeksi jäykkä.

Lowrancen näyttö löytänyt paikkansa.

Mitoitus on tarkka.
Näyttö on tuotava mahdollisimman ulos, jotta siihen yltää koskea. Samalla täytyy huomioida, ettei ohjauskahva pääse missään tilanteessa kolhimaan ruutua.

3D-boksi asentuu takakoteloon. Reikien paikat on helppo piirtää modulia apua käyttäen.

Point-1 paikka on luotainantureiden päällä.
Näin saan kaikumaaleille tismalleen oikeat kordinaatit. Perämoottorin suojaetäisyys kannattaa ottaa huomioon tässä asennuspaikassa.

Point-1 data kulkee NMEA2000 väylää pitkin.

N2K johto vaatii yhden vähän isomman reiän veneen runkoon.
Näitä reikiä tehdessä kannattaa mitata enemmin kuin yhden kerran, että paikka on varmasti sopiva. :)
Pieni vene, paljon johtoa.

3D anturilta tulee boksille kaksi johtoa.

Näytölle menevät johdot vasemmalta oikealle:
Lowrance network, virta, kaikuluotain, NMEA2000.

Johtokaaos selkeytyy kummasti, kun kaikki johdot käärii siistille kiepille.
3D modulin johdot on helpoin kytkeä jo ennen laitteen kiinnittämistä runkoon.

Asennus valmis. Käytännössä Point-1 on ainoa joka jää selkeästi näkyville.
 Asennustöiden jälkeen luonnollisesti ajetaan laitteisiin uusimmat ohjelmistot. Kannattaa huomioida, ettei kaikuluotainanturit saa olla kytkettynä, kun laitteita käytetään kuivalla maalla. Lisäksi vesille laskun jälkeen ensimmäisiä projekteja on Point-1 suunta-antennin kalibrointi.

Vielä jäi asennettavaakin, musiikin ystävänä en osaa olla kalapäivää hiljaisessa veneessä. Kajakista tuttu Sonichub löytänee paikkansa veneestä. Samoin keulaan asennetaan MotorGuiden keulamoottori.
Ensimmäisen koeajot meneillään.
Etsinnässä paikka vertikaalijigaus anturille. Näillä näkymin luonnollisin paikka on vapaputken paikalla vasemmassa laidassa. Täytyy vain hankkia toisenkätinen kela tähän touhuun.
Alutroll kylpee ilta-auringossa. :)