Kokemuksia kalustosta: Ambassadeur 7000i Syncro LC FT

Vuosi sitten tuli hirveä polte saada mittarikelat. Useampi siimasotku houkutuslevyjen ja suurien painojen kanssa sai hermot palamaan vesillä niin pahasti, että pakko oli jokin ratkaisu tautiin keksiä.

Lääkehän löytyi. Tilattiin kasa Abun 7000i Syncro LC FT - keloja.

Alkukokemukset olivat myönteiset, siimat puolaantuivat todella tasaisesti, eikä Okumasta tuttua rohinaa ja kolinaa ollut havaittavissa. Monet ihmettelivät miksi otin myös plaanarivapoihin syncrokelat, eipä tälle mitään järkevää selitystä ole. Tykkään vaan, että koko kalusto on samanlaisia, eipähän tarvitse muistella mikä rulla on minkäkinlainen. Toisaalta suurien siimahävikkien tultua plaanerikelaan voi tämän siirtää takilarullaksi, tämä on minun mielestä suuri etu.

Myös vesillä myönteiset kokemukset jatkuivat, takilassa Syncro-jarru on ehdoton. Tämä siis toimii niin, että kelan kampea pyöräyttämällä vastapäivään jarruvoima pienenee. Esimerkiksi kuulaa laskiessa riittää kun vetää keloista kammet taakse ja pudottaa kuulan haluttuun syvyyteen jarrun säätöihin ei tarvitse koska, eikä ne muutu.

Plaanerikäytössä en ole oikestaan mitään järkevää syncrolle keksinyt, mutta jos joskus keksin niin onpahan reservissä. :)

Kestävyys ei näissä "kalliimman" luokan keloissa pääse halpis Okumoiden tasolle. Okumat palvelivat n. 1000 tuntia ilman minkäänlaista vikaa. Nyt Abuissa on n. 500 käyttötuntia ja 3 kelaa on käynyt Purella korjattavana, yksi kela tuhoutui reissulla niin, että saadakseen siimat sisään oli otettava toisesta kelasta kampipääty lainaan. Parissa on ollut jarrun kanssa ongelmia, joista toisessa ongelmat eivät tunnut katoavan, Puren mielestä kela on täysin kunnossa, mutta jarru on niin jyrkkä, ettei voi samana päivänä verrata 12 muuhun vastaavaan kelaan mitä miulla on. Mutta ilmeisesti viisaat huoltomiehet tietävät mitä sanovat.
Toivottavasti nämä olivat vaan lapsentauteja.

Mittareihin ihastuin välittömästi, voi sitä helppoutta kun ei tarvitse miettiä paljon on siimaa pihalla. Ei ole paluuta entiseen. Myöskin pakkaskelillä toimivat moitteetta.
Valitsin jalkanäytöllä olevat mallit, jotka ainankin periaatteessa pitäisi olla tarkemmat kuin metrinäytöllä olevat, mahtuuhan jalkoja metriin yli 3. Vapautuspituudet ovat vakiintuneet samoiksi joka vavassa: syötiltä 50ft ja paino, sitten 100ft ja plaaneri, uloin plaaneri 150ft päähän eli kokonaisuudessaan 300ft siimaa pihalla. Onhan siinä kelaamista, kun katselee uinteja pitkin päivää.

Ja tosiaan, mittarit lopettivat pikkuplaanarien uittelussa tulleet siimasotkut oikeastaan kokonaan. Vaikka keskikesällä käytin joka vavassa yli 100gr siimapainoja, ei siimapalloa ole löytynyt kertaakaan ylös kelatessa.

Jos nyt pitäisi alkaa keloja uusimaan, niin varmasti sama valinta tulisi tehtyä. Okumoiden järeät mittarikelat kyllä muuten kiinnostaisi, mutta jarru on mielestäni aika jyrkkä meidän pienille järvikaloille.

Onneksi jokaisella saa tässä asiassa olla omat mielipiteet ja voi hankkia kaupasta juuri sellaiset rullat kun tahtoo, nykymarkkinoilla on paljon paskaa, mutta sekaan mahtuu myös hintalaatusuhteeltaan todella hyviä keloja. Tästä hyvänä esimerkkinä on aloittelukelani Okuman 30l Classikit, todella hyvät kelat hintaansa nähden, palvelevat vieläkin kuhahommissa.

Siiman kanssa jouduin opettelemaan kantapään kautta; turha kokeilla mitään uutta kun hyvä on löydetty.
Kokeilut alkoivat Sufixin Synergystä, jossa oli aivan karmea muisti. Siimat olivat yhtä sykkyrää parin kelauksen jälkeen. Siitä siirryin kovasti vahvaksi mainostettuun P-Linen Crystal siimaan. Huonompaa ostosta en ole kalastustarvikkeissa tehnyt, siimassa ei ole ollenkaan kulutuskestävyytä ja pienikin pohjakosketus katkaisi siimat. Tämä siima ei vanhentunut keloissa kun pari keikkaa, onneksi sain Rialinnassa tuotteesta rahat takaisin, kiitos heille siitä.

Pari kokeilua ja jätesäkillinen huonoa siimaa, siinä meni yksi kesä. Ei auttanut kuin hakea motonetistä 0.46 Big Gamea, siihen loppui siimamurheet. Mukavaa siimaa tehdä solmuja ja kestää kiitettävästi hankausta. En ihan äkkiä lähde merkkiä vaihtamaan.

3 kommenttia:

  1. Mulla noi Okumat on vaan toimineet niin hyvin etten iihan äkkiä vaihda. Muutaman mittarikelan tilasin Cabelakselta (Depthmaster II). Halpiskeloiksi tosi hyviä, niissä tuo jarrukin herkempi.

    VastaaPoista
  2. Minua myös polttelis noi mittari ambat. Nyt käytössä vm2000 olevat pro rocket 7000 kelat made in sweden.Vois olla jopa sijoitus jos jättäis jälkipolville perinnöksi ne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa jättää swedut vitriiniin.

      Itse olen ollut tyytyväinen mittareihin. En voi sanoa että ne on täydelliset, mutta silti tosi miellyttävät rullat käyttää.

      Poista

Kommentoi.