Pilssipumpun Sikaflex liimaukset on kuivunut 48h. Se on kärsivällisyydelleni maksimiaika joten aika kasata järjestelmä ja suorittaa koekäyttö.
Ennen pumppuosan kasaamista tein liimaukselle pieniä rasituskokeita, jotka liimaus läpäisi kevyesti: Mitään merkkejä irtoamisesta ei ollut.
Rajakytkin. Toiminta testataan laittamalla sormet "ympyröihin" |
Seuraavaksi moottori-siipiratas paketti kiinni pumppuun ja rajakytkimen "kuivatesti". Tämä tehdään painamalla rajakytkimen sivuun kahdella sormella. 3 sekunnin viiveellä pumppu lähti pyörimään.
Viimeiset klemmareiden tarkistukset ja onkin aika viimeiselle tulikokeelle. Hanasta letku pilssiin ja vesi valumaan. Kun koko kokonaisuuden koekäyttää, niin voi olla 99% varma, että myös tositilanteessa homma toimii.
Vettä pilssiin. Samalla hoituu pilssin pesu. |
!!!!!!
Viimeiset pari senttiä tuottaa pumpulle ongelmia. Rajakytkin ei reagoi pinnan alenemiseen tarpeeksi nopeasti. Viimeisen sentin tyhjäämiseen meni reilu 30sec jonka jälkeen rajakytkin pysäyttää pumpun. Syykin tähän on selvä. Yamarinin syvä V-kulma jättää pumpun niin kallelleen, että rajakytkimen matalampi sivu haistaa veden vielä siinä vaiheessa, kun pumppu jo haukkoo hieman ilmaa.
Havainnekuva. Ennenkuin pumppaus loppuu on pumppu vain puoliksi vedessä. |
Seuraavaksi uusintakoe.
Nythän asetelma on muuttunut: pilssipumpun päässä oleva takaiskuventtiili on toiminut ja poistoletku on täynnä vettä. Vesi nousee ja rajakytkin reagoi - pumppu alkaa pyörimään. Pyörii ja pyörii, mutta vesi ei lennä.
!!!!!!!
Pumppu ei jaksa ilmeisesti työntää takaiskua auki. Pumppua hieman pesässä nostamalla venttiili aukeaa ja vesi alkaa valumaan moottorikaivoon. Selvä ongelma, joka pitää ratkaista.
Takaisku jouti roskiin. |
Pumpun mukana ei suomenkielisiä ohjeita näkynyt. |
Uusintakokeen aika. Veden noustua pumppu alkaa toimimaan ja vesi lentää huomattavasti paremmin kuin takaiskun kanssa, se selvästi ahisti putkessa.
Vesi lentää komeasti. |
Kaikki vaikuttaa toimivan, vesi lentää ja pumppu sammuu niinkuin pitääkin. Pientä ilman haukkomista on viimeisten litrojen aikana. Vielä kokeet venettä hieman kärryllä käännellen. Ainoa asia joka kiinnosti oli, onko mahdollisesti asentoa, jossa rajakytkimen kohdalta vesi ei mene tarpeeksi alas ja pumppu käy itsensä vainaaksi. Onnekseni rajakytkin toimi kaikissa mahdollisissa asennoissa.
Jos jossakin asennossa rajakytkin ei olisi lopettanut pumpun käyttöä olisi joutunut suorittamaan korjaustoimenpiteitä: Rajakytkin on kiinni pumpun kyljessä kiinnityslevyssä. Rajakytkin irti ja sijoitus uuteen paikkaan hieman korkeammalle. Onneksi tähän ei tarvinut ryhtyä.
Jälkiviisaana voidaan antaa vinkki muille vastaavan pumpun asentajille syvään v-pohjaan:
Asentakaa pumppu niin, että rajakytkin on korkeammalla sivulla pohjaa. Näin pumpun vesipesä on kaikenaikaa veden alla ja pumppu sammuu ilman ilman haukkomisia. Ainankaan omaan veneeseeni en saanut pumppua asettumaan siististi suoraan kölin pohjalle vaan jouduin laittamaan toiselle "sivulle".
Raja-anturi olisi hyvä olla kaltevalla pinnalla pumpun korkeimman kohdan tasalla. Tasaisella pinnalla tällaista ongelmaa ei luonnollisesti tule. |
Hei, kiitos hyvistä kirjoituksista. Näistä kahdesta pilssipumpun asennusta koskevasta viestistäsi oli todella suuri apu, kun asensin samanlaisen pumpun omaan veneeseeni.
VastaaPoista