Toinen vaihtoehto on pakata syötit itse.
Minulle on muutaman kerran tarjoutunut tilaisuus päästä mukaan tyhjentämään hoitokalastusrysää, johon kertyy salakkaa ja sivutuotteena erinomaisesti raksiin sopivaa muikkua. Tästä intoutuneena olemme kaverin kanssa testanneet raksisyötin pakkaajan arkea.
Hommahan alkaa syöttien noutamisella pyydyksestä. Syöttiprojektissa kylmäketjun toimivuus ja kalan nopea jäähdyttäminen on kaiken A ja O. Tämä tarkoittaa sitä, että jäillä täytetyt Igloot roudataan mukana pyydykselle asti. Pyydyksellä jäiden sekaan vielä kipataan lisäpainoksi muutama kymmentä litraa vettä. Vesi siitä syystä, että pelkässä jäähileessä pyörivistä kaloista irtoaisi suomut.
Sitten alkaa kalankäsittely: rysästä nostetaan kalaa haavi kerrallaan vedellä täytettyyn lajittelusankoon, raksisyötiksi kelpaavat salakat ja muikut siirretään käsin kylmälaukkuihin. Luonnollisesti kalat ovat kaiken aikaa virkeinä vedessä, ettei suomut irtoaisi. Kuulostaa helpolta, mutta veden lämmön ollessa 2-4 asteen tienoilla alkaa sormia kummasti kihelmöimään muutaman karkuun uivan salakan jälkeen . Tätä touhua jatketaan kunnes pyydys on tyhjä, viimeisimmällä kerralla aikaa meni noin tunti.
Luonnollisesti ensimmäisen vaiheen voi suorittaa monella muullakin tavalla: verkottaa, nuotata, katiskalla, käyttää heittoverkkoa tai vaikka onkia.
Onkimistakin ollaan yritetty. Huonolla menestyksellä, muutamalla onkireissulla saalista on kertynyt noin 1-2 salakkaa tunnissa. 20-30 salakan takia ei kannata alkaa levittelemään pakkaustarvikkeita. Liekö vika ajoituksessa, paikassa vai peräti onkijoissa?
Salakka-onki. Kohosta lähtee tapsi, johon solmittu 3-4 koukkua. |
Vettä, jäätä ja syöttejä. |
Syötinpakkaustehdas. |
Syöttien noukkiminen lähes 0-asteisesta vedestä saa sormet kihelmöimään. Jos tätä tekisi ammatikseen laittaisin jäiden ja syöttien väliin säleikön, josta kalat voisi nostaa pakattavaksi. |
Syötit pakataan noin levyn 5-6 erissä. Joka levylle pyritään saamaan mahdollisimman saman kokoista syöttiä. Karkeasti mitat menee 11, 12 ja +13 cm syötit.
Kun pahvilevy on täytetty pyöräytetään päälle 1-2 kerrosta kelmua. Paketti valmis ja siirto kylmään mahdollisimman nopeasti. Pakkauspaikalla oli käytössä välivarastona 100QT kylmälaukku, jota viilensi 4 kappaletta tehokkaita kylmävaraajia.
5 levyn erä siirtymässä välivarastoon. |
Aikaa projekti vie normaalin työpäivän verran. Aikaan saatiin reilu 100 levyllistä todella laadukasta syöttiä. Kaikki vähänkin huonolaatuiset raaka-aineet heitettiin surutta jo lajitteluvaiheessa pois. Kalastustilanteessa osaa arvostaa hyvin pakattua ja tasalaatuista syöttiä.
Voisin sanoa, että vaikka syöttejä tilatessa +/- 4 euron listahinta hieman kirpaiseekin niin kyllä joutuu pakkaajakin näkemään vaivaa paketin tekoon. Yhtäkkiä hinta tuntuukin varsin kohtuulliselta summalta levystä erinomaisia syöttejä.
Hienoa, että syötinpakkaajat jaksavat palvella täkyraksiuistelijoita vuodesta toiseen.
Hintavien syöttien kanssa pelatessa kannattaa panostaa kalareissujen kylmäketjuun.
Itselläni on käytössä Waecon kompressorikäyttöinen kylmälaukku, joka viilenee - 18 lämpötilaan ja vie virtaa varsin maltillisesti. Kotona kylmälaukku kytketään ennen kalareissua 230 - > 12V adapteriin ja viilennetään maksimikylmyyteen. Lähtiessä lisätään laukkuun tarvittava määrä syöttejä ja lisäksi pari tehokasta kylmävaraajaa. Kylmälevyt varmistavat, että hetkinä, jolloin Waeco ei saa virtaa syötit eivät pääse lämpenemään.
Syötit pysyvät huurtumattomina koko reissun ja yli jäävät voidaan palauttaa kotiuduttua takaisin pakkaseen odottamaan seuraavaa kalareissua.
Pienenä miinuksena Waecossa on suuri paino. Käytössäni oleva 18 litran malli painaa lähes 12 kiloa. Plussat on sitäkin suurempia, aikaisemmin kalareissun päätteeksi meni pahimmillaan roskiin 3-4 pussillista syöttejä, nyt hävikki on 0. Lisäksi kesäpäivinä juomat saa nopeasti viileäksi, pitää vain olla tarkkana, ettei sihijuoma pääse jäätymään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi.