Nyt otetaan työn alle uusin kalastuskulkuväline: Kajakki.
Tätä hetkeä olen mielessäni hahmotellut koko keväisen talven, osien asettelusta ja sijoituksesta on melkoisen vahva mielikuva. Saa nähdä kuinka lähelle käytännön toteutus osuu suunniteldusta. Postimies on soitellut ovikelloa säännöllisesti kerran-pari viikossa. Nyt olisi aika alkaa purkamaan laatikkoröykkiötä ja asentamaan varusteita kajakkiin.
Kun kyseessä on lähes veneeksi koonsa puolesta luokiteltava kajakki uskallan luottaa siihen, että laite ei kärsi niinsanotusta kaatumataudista. Tämä mahdollistaa Hobien varustelun kattavalla kalastus-elektroniikalla.
Suuntatiedon antaa Point-1 GPS-antenni. Kaikuluotainantureina käytetään HST-WSBL 83/200khz ja LLS-HD (StructureScan / DownScan) yhdistelmää.
Lisäksi tulee SonicHub-audioserveri.
Kaikki asennukset on tarkoitus tehdä niin, ettei mikään kajakin alkuperäisominaisuus kärsi. Tavoitteena helposti monenlaiseen kalastukseen muokattava yksikkö.
Pyrin tekemään hyvin yksityiskohtaisen raportin rakentelusta, tästä syystä jaan projektin ainankin 3 eri osaan.
Ja itse asiaan:
Hobie on lastattu elektroniikalla. |
Projekti alkaa sähköpuolen kasauksella.
Alkuun akku, sulakerasia ja muita runkoon asennettavia sähkölaitteita. Akun johdotuksen olen rakentanut jo aiemmin, siitä juttua: http://jupezku.blogspot.fi/2014/03/sahkoa-kajakkiin.html
Akulle löytyi sopiva rei´itetty kori, mahdollinen vesi pääsee poistumaan reistä ja akun kantaminen lataukseen on helppoa. |
Akku sijoitetaan istuimen etupuolella olevasta huoltoluukusta rungon sisään. |
Akkupaketin koko sattui hyvin kohdalleen. Senttiäkään pidempi kori ei olisi taipunut luukusta. |
Akkupaketti paikallaan. |
Akku siellä missä pitääkin. Kajakkiin tulee sen verran sähkölaitteita, että päätin sijoittaa keulaan oman sähkökeskuksen. Pelkän kaiun olisin johdottanut suoraan akun napoihin.
Keulaluukun alta löytyy suuri tila, johon saa helposti asennettua suunniteltut tarvikkeet: Sulakerasia, Lowrance SonicHubin keskusyksikkö ja NMEA2000-verkko. |
Kuvan keskellä näkyy maston putki johon tarkoitus kiinnittää asennuslevy laitteille.
Asennuslevyn hahmottelua. Rakenteluhommissa on hyvä olla aina pari neliötä ylimääräistä pahvia. Pahvilevyn ja saksien avulla on helppo hahmotella asennuslevyn muotoja. |
Asennuslevyn muoto löytynyt. Sitten hahmotellaan kuinka laitteet saisi paikoilleen. Harmikseni en löytänyt sulakerasialle mieleistä kohtaa ja päätin sijoittaa sen toisaalle. |
Sulakerasia löysi paikkansa. |
Asennuslevyn materiaalina päädyin käyttämään pleksiä. |
Aikaisempaa kokemusta pleksin työstämisestä ei ole. Kantapään kautta sen oppii, kuinkas muutenkaan? |
Asennuslevyn materiaalin löysin sattumalta Bilteman veneilyosastolla. Pleksi on ilmeisesti ikkunoihin tarkoitettua materiaalia. Työstö oli itselleni suuri kysymysmerkki.
Pistosahaan mahdollisimman tiheä terä ja rauhalliset liikkeet, leikkaukset onnistui ongelmitta. Reikien teko olisi pitänyt aloittaa harjoituskappaleella. Ensimmäisen reiän työstössä onnistuin saamaan pleksiin pienen halkeaman. Terä puri liian kovaa. Sovelsin seuraaviin reikiin gelcoatin työstössä oppimaani tyyliä, pyöritetään poraa vastapäivää. Hitaasti mutta varmasti reiät onnistuivat hienosti!
Ensikokemukset pleksin käytöstä on myöteiset. Levyn asennuspaikka on hieman kaareva ja asennuksen on oltava mahdollisimman kapea, näin se onnistui. Aika näyttää mureneeko pleksi käytössä atomeksi.
Moro,
VastaaPoistaHiukan vanha kirjoitus, mutta et sattumalta muistaisi tuon akun ulkomittoja? Tai mistä tuo akun kantokori on hommattu? Tai ulkomittoja sille? Samanlainen akun sijoitusprojekti itsellä menossa.