Kajakin varustelua - Osa 3

Kajakin varusteluprojekti on edennyt jo kolmanteen osioonsa. Sähköt ja laitteiden kiinnityspaikat on tehty. Luonnollisesti kaikuluotain vaatii myös anturin toimiakseen. Kajakkiin tulee 2 kiinteää anturia, HST-WSBL 83/200kHz "normianturi" ja LLS-HD StructureScan / Downscan anturi. Lisäksi siirrettäväksi / irroitettavaksi tulee HDI-anturi 83/200/455/800kHz vertikaalijigaukseen. 

Ensiksi asennetaan normaali HST- WSBL anturi.
Hobie kajakit on ns. Lowrance-valmiita, joka tarkoittaa sitä, että kajakin pohjaan on tehty Lowrancen anturille sopiva asennuslevy. Anturin asennus on todella helppoa ja nopeaa.
Anturin asennus alkaa.
Anturin asennuslevyyn pääsee käsiksi pohjan kautta.
Anturin asennuspaikasta ei voi erehtyä.
3 ruuvia auki ja kotelo on irti.
Asennuspohjassa on kiskot joihin anturi kiinnitetään.
Anturi on kilven alla suojassa kiviltä ja kolhuilta.
Vesi pääsee virtaamaan vapaasti samaan tilaan anturin kanssa, joten lämpötilanmittaus toimii reaaliajassa asennuspaikasta huolimatta.
Asennuspohjasta anturin johto pujotetaan läpivientiin jonka kautta johto tulee rungon päälle.
Anturijohto nousee kannelle istuimen alla olevasta reiästä. Reiästä oikealla näkyy läpivienti, josta johto pujoitetaan rungon sisään. Tällä hetkellä läpiviennissä on vielä paikoillaan sokea tulppa.
Hobien läpivienti on nerokas, paketin mukana tulee monen kokoisia ja muotoisia reikäkombinaatioita, joista valitaan millekkin anturille sopiva reikä. "Sovite" painetaan läpiviennin kanteen ja koko paketti johtoineen ruuvataan runkoon. 
Läpivienti anturijohdon kanssa.
Loppu onkin pelkkää johdonvetoa rungon sisässä kaikuluotaimelle. Erikoismaininta kajakin ominaisuuksista johdonvetoon. Tämän helpommaksi ei johtojen vetäminen tule, kädet yltää luukulta luukulle, hyvästi vetonarut ja verestävät rystyset.

Seuraavaksi vuorossa LLS-HD anturi. Anturin asennuspaikan kriteerit on hieman tiukemmat kuin normaalilla alaspäin luotaavalla anturilla. Sivulle pitää olla esteetön näkymä. Käytännössä kajakissa ajatustasolla jäi 3 vaihtoehtoa asennuspaikalle: Keulaan, kylkeen todella alas (pohjan tason alapuolelle) tai perään. Näistä vaihtoehdoista päädyin kuivaharjoittelun jälkeen asentamaan anturin perään.
Asenuksessa käytän normaalista asennuslevystä poiketen RAM:in tuotetta joka on tehty nimenomaan LLS-anturin asennukseen. Paketin mukana on B-kuula, kiinnityslevy anturille ja alumiinitanko jolla kuula ja anturi yhdistetään toisiinsa. Tanko on todella pehmeää materiaalia ja helppo työstää tarvittavaan muotoon.
Kuvassa näkyvä B-kuulan kaidepanta pitää hankkia erikseen. 
Paketti asetettuna paikalleen.
Lyhensin alumiinitangon noin 30cm pituiseksi ja käänsin loivalle kaarelle.
Takakaiteessa U-pultilla oleva B-kuulan on osoitettava ylöspäin, muuten se ottaa maahan kiinni kajakkia auton katolle nostettaessa. Kuulan asento ja anturin varsi on mitoitettu niin, että kun anturi laskeutuu vapaasti kuulassa niin alas kuin kuula antaa myöten asento on hyvä. Lasku onnistuu vaikka vesillä ollessa.
Anturi käännettään kuljetuksen ajaksi makamaan kajakin takakantta vasten.
Paketin päälle vedettävä kuminauha estää turhaa liikehdintää.
Rungon sisällä takakulmiin pääsy on haastavaa, läpiviennin teon kannalta se taasen on välttämäntöntä. Kansiluukuilta kehykset irti ja taas ylsi sormenpäillä 5cm kauemmas.
Kansiluukku irroitettuna. Ei taida kajakista sellaista ruuvia löytyä mitä en olisi avannut edes kerran.
Läpivienti LLS-HD:n johdolle.
Kuljetusasento.
Luotausasento.
Luotausasento.
LLS-HD:n asennus oli yksi niistä toimenpiteistä joiden onnistumista olin jännittänyt etukäteen. Kuitenkin kaikki meni hyvin, anturi istuu varsin jämäkästi ja on nopeasti käännettävissä kuljetusasentoon. Alunperin ajattelin tehdä LLS:n anturista irroitettavan, mutta pitkä johtoveto kannen yli ei houkuttanut. Epäilyksenä oli myös, ettei anturia sitten olisi koskaan "jaksanut" asentaa lähtiessä. Nyt sen kääntö luotausasentoon on 10 sec homma.

Irroitettavaa anturia tulen kuitenkin soveltamaan vertikaali-anturissa. Uskon, että tarpeeksi syvissä vesissä jigatessa myös kajakin pohjaan asennettu anturi näyttää jigin liikkeet. Toinen anturi tulee matalampien vesien ja kovempien tuulien apuvälineeksi. Asennuksessa hyödynsin vastaavaa RAM:n vartta kuin LLS:n asennuksessa.
 Vertikaalianturi.
Ylimääräiset johdot on käännetty kiepille varren mutkaan. Anturi on aseteltavissa kajakin etuosassa lähes mihin kohtaan tahansa asennuskiskoja hyödyntäen.
Anturit löysivät paikkansa rungosta. Näillä eväillä kajakki alkaakin olemaan jo lähes kalastuskunnossa, enää jäljellä on pikkunäpertelyä jonka jälkeen kaikki on valmista kesän jigikarkeloihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.